vrijdag 21 oktober 2011

 

Knopen moeten nú worden doorgehakt in Vroomshoop

Sic Transit gloria mundi. Inderdaad: de glorie van de wereld gaat voor bij. Muammar Kaddaffi in Libië is het jongste levend en nu ook dode voorbeeld en daar zal het niet bij blijven. Het Romeinse rijk ging destijds aan decadentie en machtsmisbruik ten onder en ook nadien ging het op veel plaatsen gruwelijk mis.
Macht corrumpeert en geeft blijkbaar het gevoel van onaantastbaarheid. Iets te delen hebben is beter dan iets te zeggen willen hebben en nog gekker: anderen de wet voorschrijven. Gezag hebben is verreweg te verkiezen boven macht uitoefenen. Niet voor niets verkeren we wereldwijd in een gezagscrisis. Feitelijk begint het gezag al thuis met het ouderlijk gezag. Wettelijk is dat ingesteld, maar het gaat vooral in de praktijk van de opvoeding. Het gezag zet zich voort op scholen, bij verenigingen, in de kerk, in de politiek en op het werk.
De individuele mens laat zich helaas steeds minder gezeggen, hij of zij maakt het zelf uit. Daarbij komt de solidariteit, en het gezamenlijk delen van waarden en normen enorm onder druk te staan. Als ouderen en jongeren kunnen we het beste een samenleving vormen op basis van gelijkwaardigheid en onderling en wederzijds respect. Dat is gefundeerd op fundamentele waarden, of het nu christelijk, humaan of moslim is. Daarbij regeert niet de angst, maar is het kompas het oprecht naar elkaar omzien. Zo bezien is een morele herbezinning volgens mij nodig in onze tijd, want we staan niet zelden met de rug naar elkaar toe in plaats van de open dialoog te zoeken.

In dat licht bezien aandacht voor enkele hete hangijzers in ons geliefde dorp Vroomshoop. De besluitvorming over het activiteitencentrum lijkt na vele jaren z’n eindfase in te gaan. Het werd tijd ook. Directeur Peter Zuithof van de beoogde exploitant Mijande Wonen roept de gebruikers op om uiterlijk november van dit jaar voor hom of kuit te kiezen. Hij roept op om te (onder)tekenen dus, waarmee de schop volgend jaar in de grond kan. De voorvechters van het alternatief plan met een scheiding van cultuur en sport, zijn bezig met hun laatste offensief.
Die plannen zijn gewogen en in principe zeker niet te licht gevonden met uitzonderling met een helder plan over de exploitatie. Daar zit hem nou net de kneep. Een dergelijk meerjarenproject moet wat dat betreft gewoon een sterk financieel fundament hebben. Als die exploitatie eens goed in de weeg(h)schaal wordt gelegd, liggen er kansen, anders is het een verloren zaak. Als dat niet gebeurt, zijn we verder van huis en ook verder van de zo begeerde centrumvoorziening dan ooit. Dan is ook de destijds terechte euforie over de 150-jarige diamant in Twenterand ver weg. Dat zou “iewig zunde’ zijn en vurig hoop ik dat de oplossing zich aandient de komende weken: Vroomshoop verdient het.

Wat wel wordt gemist is een daadkrachtige rol van de gemeentebestuurders van Twenterand. Dat je een broedende kip niet mag storen, is een wijsheid als een koe. Maar het is toch ook zeker waar dat er klare wijn moet worden geschonken. Als projectwethouder Jan Binnenmars politiek gezagdrager wil zijn, moet hij nú en dan bedoel ik per direct opstaan en knopen doorhakken. Besluiteloosheid kan in het slechtste geval tot moedeloosheid leiden. Die politieke moed en daadkracht is nu nodig om de centrumvisie van Vroomshoop los te trekken.
Laat het flitsende raadslid Bertus Wessels ook maar eens foto’s maken van de oude gymzaal, het Front en het MCC in Vroomshoop. Dat staat los van alle lovenswaardige activiteiten, die daar plaatsvinden, zodat we nu nog even in het goede Spoor blijven.
Deze verpaupering in het centrum van Vroomshoop móet stoppen. Wat hebben we aan een sluitende begroting als een visie op de leef- en werkomgeving achterwege blijft? We zoeken visionairs en aanpakkers, geen boekhouders.
Zo’n prachtig familiebedrijf als Hein Heun en zonen mag niet gesloopt worden in Vroomshoop. Geef ze de ruimte op het bedrijventerrein Vroomshoop Oost, waar we ook met de woningbouw eens uit de impasse moeten komen.
Leven er bezwaren bij de bewoners van de Kalkwijk tegen een eventuele komst van Hein Heun in de buurt, dat kan. Ga erop af als gemeentebestuurders en communiceer niet via de pers. Ben en blijf transparant in wat je doet en leg verantwoording af, daarvoor ben je als politici gekozen. Wees zichtbaar ook voor je bedrijven en bewoners. Werk en handel vanuit een innerlijke overtuiging, dat het welzijn van onze gemeente met zijn inwoners gediend moet worden. Dan komen we eens af van dat gedoe via weblogs en andere prietpraat.
En als bewoners van de Kalkwijk aangeven, dat ze Heun liever op een mega-bedrijventerrein in Bornerbroek zien, wijs op de noodzaak van werkgelegenheid in de eigen plaats en gemeente. Dat een lokaal familiebedrijf als van der Kolk na bijna 100 jaar het loodje legt, doet pijn. Voel mee, toon solidariteit met de ontslagen werknemers, dan ben je goed bezig als gemeentebestuurders en als inwoners van Vroomshoop en omgeving.
Blij en dankbaar zijn we met de groei en bloei van de Groot Vroomshoop. Wát een spankracht en zo’n imponerende open dag op zaterdag 22 oktober geeft weer impulsen aan ondernemend en industrieel Vroomshoop. Innovatief en energiek bezig zijn is een must en dat zie je daar. Dat elan moet ons bezielen en in die geest moet het toch ook lukken met de voorzieningen in Vroomshoop. Zoas altied: haand’n uut de mouwen en d’ran met de lippe.

Reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]