maandag 7 maart 2011

 

Vroomshoop is politiek zendingsgebied geworden


De verkiezingskoorts was plotseling verleden tijd. 
Afgelopen woensdagavond hielden de leiders van de VVD en het CDA ineens hun mond en hadden zelfs geen trek meer in een lijsttrekkersdebat op de TV. Nog geen 24 uur daarvoor waren ze niet van het scherm af te slaan of te branden. De teleurstelling was voelbaar, de rechtse coalitie had de felbegeerde meerderheid voor de Eerste Kamer niet gekregen van het stemvee. De opmars van het PVV was ook verminderd en dat lijkt het begin van het einde.
Het zwaar verliezende CDA was plotseling weer in verwarring door de openlijke steun afgelopen weekend van Hans Hillen en Henk Bleker voor hun beschermheer en baantjesbezorger Maxime Verhagen. Die is volgens Hillen en Bleker de leider van het CDA en dan moet je er meteen bij denken: niet de nieuwe aanstaande voorzitter van het CDA. Een doorzichtig één-tweetje van de mastodonten Hillen en Bleker, dat weer de oude politiek van achterkamertjes en verdeel en heers weerspiegelt. Intussen lijkt Jan Nagel met z’n one issue-partij 50Plus naar de Eerste Kamer op te rukken en hij kan weelens de nagel aan de doodskist van het gedoogkabinet Rutte worden.
Even weg van Den Haag en z’n machtspelletjes: het ging toch tenslotte om de Provinciale verkiezingen, je zou het haast vergeten. Beperken we ons tot de gemeente Twenterand, dan zien we dat het CDA op 2 maart 4427 stemmen veroverde, een verlies van 16.53% ten opzichte van de vorige PS-verkiezingen in 2007, oei. De PvdA kreeg 2014 stemmen en steeg met 2.93%, toch opmerkelijk. De Christen Unie werd derde met 2154 stemmen, een verlies van 1.49% valt tegen. De VVD werd de vierde partij met 1375 stemmen, een winst van 2.47%. De PVV kreeg in één klap 1267 stemmen, de SP 733 stemmen, de SGP 691 stemmen, 50Plus 300 stemmen, D’66 455 stemmen en Groen Links 290 stemmen.
Zoomen we in op Vroomshoop, dan valt allereerst op dat we qua politiek een zendingsgebied zijn geworden. In het stembureau in de brandweerkazerne aan het Plantsoen was een opkomstpercentage van slechts 38,03%. In geheel Vroomshoop werd 46,95% genoteerd, terwijl geheel Twenterand 54.69% scoorde. Ook in Westerhaar waren de opkomstpercentages onder de maat en Den Ham en Vriezenveen scoorden veel beter.
Het CDA haalde in Vroomshoop 930 stemmen, tegen 1258 in Den Ham, 295 in Westerhaar en 1735 in Vriezenveen. Voor de PvdA waren de aantallen respectievelijk: 446, 612, 166 en 930. Voor de Christen Unie zag het beeld er als volgt uit: 446, 612, 166 en 930 en voor de VVD 245, 301, 97 en 692 voor Vroomshoop, Den Ham, Westerhaar en Vriezenveen.
De SGP heeft verreweg de meeste aanhang in Vriezenveen (512 stemmen tegen 54 in Vroomshoop en Den Ham) en zowel de SP, D’66 en 50plus haalden in Vroomshoop met respectievelijk 235, 113, en 114 de nodige stemmen en dat gold ook voor de andere kernen. Groen Links, dat onlangs toch een eigen afdeling in Twenterand oprichtte, kreeg opvallend weinig stemmen, in totaal 290, met 91 in Vroomshoop.
Het CDA vond de grootste aanhang in Den Ham en Vriezenveen (44,5% en 41.2% van de stemmen), terwijl Vroomshoop (28,05%) en Westerhaar (19.7%) aanzienlijk minder scoorden. De PvdA vindt de grootste aanhang in Westerhaar (29.2%) met Vroomshoop als tweede (18.7%. De CU vindt de grootste aanhang in Den Ham (21,97%), terwijl Westerhaar met 11,24% van de stemmen ver achterbleef
Wat leert ons dit? Dat de vaak traditionele stemmers in Den Ham en Vriezenveen hun partijen onverminderd blijven steunen. Dat het uitdelen van kadootjes net voor de verkiezingen (denk aan het gewijdigde LOG-standpunt van het CDA) nauwelijks effect sorteert. Dat aanspreekbare kandidaten ook stemmen trekken, denk aan Martha van Abbema. Dat nieuwkomers als de SP, 50Plus en de PVV aanzienlijk beter scoren dan Groen Links.
Het leert ook dat de politieke interesse in plaatsen als Vroomshoop en Westerhaar tot een historisch dieptepunt is afgezakt. Verklaring: weinig aansprekende politici, geen wethouders van partijen, die meedoen en ook politiek, die niet leeft.
Mensen zitten ook beslist niet te te wachten op eindeloos gekissebis in de gemeenteraad, hoe burgerpartipatie al dan niet vorm kan worden gegeven. Ze lezen met plaatsvervangende schaamte de polemiek over de zwembaden, waarbij geldt: eigen volk eerst.
Ze constateren dat de besluitvorming over het nieuwe activiteitencentrum in Vroomshoop een gebed zonder eind lijkt. Wat we nodig hebben zijn karaktervolle bestuurders, die kloeke besluiten nemen. Die zich met hart en ziel inzetten voor economische voorspoed en voor het welzijn van alle burgers. Die herkenbaar en aanspreekbaar zijn en niet vooral in de rode burcht aan het Manitobaplein in Vriezenveen te vinden zijn. Die de bijstand niet afschuiven richting de lokale kerken, alsof we weer de armenwet en de afhankelijkheid van de twintigste eeuw terug krijgen. We hebben nieuw elan nodig, dan krijgen mensen eindelijk eens een warm gevoel bij de gemeente Twenterand.

Reacties:
Hendrik,
De laatste twee alinea's zijn me uit het hart gegrepen.

We hebben eerlijke, integere bestuurders nodig, in plaats van politici die door macht spelletjes de belangen van slechts enkele (bio)industrielen willen dienen.

Je schrijft over schaamte: "... plaatsvervangende schaamte de polemiek over de zwembaden".

Nou die schaamte, hebben we als Vroomshopers ook ervaren in en om de LOG discussies. In plaats van recht, eerlijkheid en billijkheid , heeft men in de politiek vaak gekozen voor het draaien en konkelen. Ten koste van onze belangen.


En als klap op de vuurpijl : de vertraagde afhandeling van de Family Farmers zaak door de Raad van State. Het zal wel toeval zijn dat de voor ons ongunstige uitspraak niet VOOR de verkiezingen plaats kon vinden. Misschien om het CDA een nog groter electoraal verlies te besparen?

In de plaats van het handelen naar de Geest van de Wet, lijkt het rechtspreken verworden te zijn tot het naleven van regeltjes. Diegene met de slimste advocaat, kan de regeltjes het best laten verdraaien voor het naleven van eigen doeleinden. Of is dit misschien te cynisch?

Maar wat wil je ook, als in ons land notabene mensen van het CDA zich gaan inzetten voor een "kopvodden" verbod in een Provinciehuis. Wie had dat ooit voor mogelijk gehouden.


Het wordt tijd, hoog tijd voor een moreel reveill in dit land. En met name onder diegenen die menen te behoren tot de elite van regeerders en politici.

De Geest, de Geest, en niet de letter.....
Florijntje
 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]