vrijdag 25 februari 2011

 

Gerjan Smelt verdient de missmoes

In het verleden kende Vroomshoop een zogeheten missmoes van de carnavalsvereniging de Smoezen. Advocaat Ger Vermeulen stigmatiseerde de Vroomshopers en zette hen neer als werkschuwe uitkeringstrekkers. Vermeulen nam de reacties sportief en kon met eigen ogen zien en merken dat er veel goeds uit Vroomshoop komt. Een volgende serieuze kandidaat voor een missmoes heeft zich aangediend: Gerjan Smelt, fractieleider van de Christen Unie. Maakte voor de verkiezingen in het geniep afspraken over de nieuwe coalitie met zijn plaatsgenoot lijsttrekker Couzijn Bos van het CDA. Die trok in z’n val meteen Smelt mee, die door de tussenkomst van Gemeentebelangen Twenterand tot de oppositie veroordeeld was. Het orakel uit Vriezenveen laat nu weer van zich horen en vraagt ineens vanuit het niets een spoeddebat over de zwembadenkwestie aan.
Er is groot onderhoud in de vorm van coating voor De Zandstuve nodig, maar meneer Smelt kan het beter dan wie ook bekijken en oordeelt dat niet nodig is. Hij gaat nog een stapje verder: de veiligheid van de bezoekers van het bad loopt geen gevaar. Daarom, als het aan Smelt ligt, snel in debat en als het even kan De Zandstuve laten verpauperen. Dat is toch ongehoord, zo’n stellingname. Over Den Ham of Vriezenveen hoor je Smelt niet, want daar zit het grootste potentieel kiezers. Bovendien heeft fractiegenoot Henk Veurink bij de keuze van het gemeentehuis in Vriezenveen z’n achterban in Den Ham beloofd, dat de voorzieningen, dus ook het openluchtzwembad De Groene Jager, in stand zou blijven .
Wel neemt Smelt het op voor de Plump in Westerhaar en dat is wat mij betreft op zich het enige positieve. Wie node in deze CU-fractie wordt gemist is Martha van Abbema, die, als je de insiders mag geloven, nog een echte toekomst als politica voor zich heeft. Dat te beginnen met de Provinciale Staten en wie weet naar de Tweede Kamer. Zij heeft er de potentie voor en stond als wethouder goed aangeschreven.
De domme uitspraken van Smelt, die ook geregeld op de rem trapt wat het Vroomshoopse activiteitencentrum betreft, zorgt voor een onnodige rimpel in de vijver. Want natuurlijk vecht iedere grotere kern voor z’n voorzieningen, in dit geval de zwembaden. Bij deze publieke discussie is het overigens van de kant van Vroomshopers opvallend rustig en dat vind ik verstandig. Mangs is het kloek a’j oe oe stil hoaldt en in dit stadium moeten we nuchter afwegen wat het beste is.
De strijdbare Hammer dorpsraad, toch ook een beetje het kindje van wethouder Johan Oordt, zorgt, met alle respect, ook al niet direct voor eenheid in verscheidenheid in de gemeente Twenterand door net te doen dat de grenzen bij dit zo mooie Brinkdorp ophouden. Gedeelde smart is halve smart lijkt niet besteed aan de verwoed voor hun zwembad vechtende Hammenaren en zelfs politicus Chris Walraven krijgt er in het eigen Brinkdorp stevig van langs. Dat komt alleen omdat de welbespraakte VVD’er zich niet direct achter de Groene Jager schaart. Ik ben ook zeer benieuwd of Gemeentebelangen de verkiezingsbelofte van vier zwembaden open overeind kan houden.
De gemeentepolitiek wordt zo wel; erg versmald tot de zwembaden met nog steeds een oorverdovende stilte vanaf het Manitobaplein. Een eigentijdse levensloopbestendige gemeente moet toch veel meer met de agenda van de toekomst bezig zijn met bij voorbeeld jeugdzorg op het bordje en de sociaaleconomische ontwikkelingen. Revitalisering moet zich niet alleen beperken tot industrieterreinen, al is op zich dat wel en uitstekende zaak. Breedband betekent ook op een ander vlak automatisch een goede band met de bevolking en dan niet net voor de verkiezingen. Dezelfde digitale taal spreken en dat met gevoel.
De inloopbijeenkomst zo vlak voor de verkiezingen van 2 maart van het CDA in het parochiezaal aan de Geerdijk doet wel erg krampachtig aan. De argwaan van de kiezer zit er nog megadiep in. Lijsttrekker Theo Rietkerk en nr. 6 onze Henk Kerkdijk kunnen praten als Brugman, maar dat helpt nog niet echt. In Brabant wordt zonneklaar aangegeven, dat directe boerenbelangen bij invloedrijke CDA-bestuurders bij besluiten over het LOG meespeelden en dat was in Twenterand in de vorige colleges niet anders.
Net als Wim Kan noemen we geen namen. Herstel van vertrouwen is het devies van het door de laatste verkiezingen, zowel landelijk als lokaal, aangeslagen CDA, ook in Twenterand, en dat kost tijd.
Terwijl het wereldtoneel met name in de Arabische landen zeer onrustig is, komt ineens het bericht voorbij dat de omvang van de wapenhandel per jaar 300 miljard Euro bedraagt. Dat nog zonder de cijfers van China, want die zijn niet bekend. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Nederland deelde mee, dat voorlopig afgezien wordt van het leveren van wapens aan Libië totdat de rust is weergekeerd. Laat die zin eens op je inwerken, het is toch om je diep voor te schamen als beschaafd land. Het visioen dat zwaarden tot ploegmessen worden omgesmeed is nog lang niet bewaarheid.
Laat ik Vrooms-hoopvol eindigen met het 60-jarige jubileum van het christelijk mannenkoor Vroomshoop, waarin naast Vroomshopers ook vele Hammenaren en ook Vriezenveners meezingen. Dat is nou een voorbeeld hoe het kan en eigenlijk: hoe het moed. Samenwerking en vriendschap houdt gelukkig niet bij grenzen van dorpen, gemeenten of landen op. Harmonieus en melodieus samen zingen: dat moet eens vaker gebeuren in de gemeente Twenterand en daarbuiten.

.

Reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]