maandag 14 februari 2011

 

CDA maakt reuze ommezwaai: het is bij de wilde zwijnen af

Zoals verwacht: Hosni Mubarak heeft de handdoek in de ring geworpen. Het Tharirplein in Caïro heeft een magische klank gekregen. Net als in Turkije is het leger nu min of meer de baas en dat betekent ook dat de Amerikaanse miljarden en ook de toeristen blijven komen. De Shalom lijkt behouden te blijven en die stabiliteit in het Midden Oosten is nodig. Laatste twitterbericht was dat de aangeslagen farao Mubarak zelfs buiten westen is. Niet buiten “het westen”, maar de opperheerser van de Nijl leek zelfs even in coma te zijn. Nu gonst het natuurlijk van geruchten, maar toch. Er ging “en plein publiek” al een verhaal dat Mubarak het dodenrijk tussen de Eufraat en de Tigris betrad en daar zijn geëlimineerde illustere voorgangers Nasser en Sadat begroette. Die vroegen Mubarak of hij vergiftigd of vermoord was. “Nee, facebook”, antwoordde Mubarak.

Dalen we af naar de politiek van de lage landen, die inderdaad ook weinig niveau heeft. De linkse partijen doen er alles aan om de PVV onderuit te halen. Daar is alle reden voor, maar ze kunnen toch veel beter laten zien waar ze zelf echt voor staan. Geert Wilders wil nu opeens tuigdorpen en heeft al zelfs speciaal kamers gereserveerd voor leden van zijn fractie. De lijsttrekker van eerste kamer Machiel de Graaf wil alle hoofddoekjes verbieden en heeft het niet over Staphorster klederdracht of joodse keppeltjes. Wie haat zaait, zal wind oogsten. De kruik van de PVV gaat zolang te water tot ie barst en het kan niet anders, of dat gaat gebeuren. Dat die beweging nog zoveel aanhang heeft komt enerzijds door de zwakte van de andere politieke partijen, anderzijds door het gebrek aan politiek benul en historisch besef van veel Nederlanders.

Weer een trapje lager en wel dicht bij huis natuurlijk is de gigantische ommezwaai van het CDA wat het LOG en de intensieve megastallen betreft. Deze reuze ommezwaai stemt ook VROM? tevreden: het is bij de wilde zwijnen af. Onze Henk Kerkdijk, die nu levensgroot op de billboards prijkt als de nummer 6 van het CDA, legt in een reactie om Scholleproat uit hoe het zo is gekomen. Toch denk ik dan: had dit eerder zo naar de bevolking uitgelegd. Ook in Oirschot in Brabant geven die megastallen (fijn)stof tot nadenken. Inderdaad: beter ten halve gedraaid dan ten hele verdwaald. Maar toch: de timing zo net voor de Provinciale verkiezingen roept grote vraagtekens op. Een Eerste kamer en stallen hebben toch wel iets gemeen met elkaar.
En krijgen next door farmers veel minder mogelijkheden dan Family farmers vanuit het verre Brabant? Gemeentebelangen wil nu het zekere voor het onzekere weten en wil CDA-lijsttrekker Theo Rietkerk vastpinnen op een helder mega besluit. Mijn advies: eerst alles goed wegen (inclusief de varkens) en dan richting de burgers, boeren en buitenlui bewegen met een heldere stellingname.

Burgerparticipatie komt er wat Gemeentebelangen Twenterand betreft voor de zwembaden en de bibliotheken. Eerst moet nog uitgebreid een nota worden besproken, voordat het groene licht wordt gegeven voor de vorm van inspraak. De PvdA-leider Hans Zebel heeft helemaal gelijk als hij stelt dat dit ongelukkige items voor zo’n vorm van inspraak zijn. Inderdaad: de bewoners van iedere dorpskern pleit voor hun eigen zwembad of bibliotheek en het wordt een Poolse landdag. Een Hammenaar die het opheffen van De Groene Jager bepleit, kan beter direct z’n verhuisdozen pakken. Een Vroomshoper, die De Zandstuve, dat ook wel het mooiste openluchtzwembad van Overijssel wordt genoemd, wil sluiten, kan beter eerst voor een buitenlandse reis van drie maanden boeken. De Westerhaarders, die de Plump afschrijven, worden gejonast en belanden in een andere plump. De Vriezenveners die hun Stamper opofferen, worden ook met de nek aangekeken. Kortom: politici, neem zelf uw verantwoordelijkheid en verschuil u niet achter de bevolking. De verkiezing is pas in 2014, dus…

Het speelkwartier vor de nieuwe raad is voorbij. Dan denk ik ook aan onze enige grote speeltuin Het Flierpark en de gemeenschapsruimte daarbij. Wat waren we destijds trots op de ontwikkeling van ons eigentijdse duivendorp. Die trots maakt plaats voor schaamte als we de situatie van nu beschouwen. Gelukkig komt Mijande Wonen samen met de bewoners in actie en wat mij betreft kan de gemeente Twenterand ook haar steentje bijdragen. Leefbaarheid in aloude volksbuurten is belangrijker dan megastallen en vier zwembaden.
Maar eerst aanstaand weekend de galavoorstelling van onze carnavalsvereniging de Smoezen, die allemaal vast weer gaan ontdooien in de aula van het Noordik. Ben benieuwd hoe de Smoessiesmakers Vroomshoop weer op de kaart zetten en de lachspiegel voorhouden. Als je je lachen om jezelf neem je een ander ook serieus.

Reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]