maandag 24 januari 2011

 

Slechts de allerwijsten en de allerdwaasten veranderen nooit van mening

Vandaag, 24 januari, werd Vroomshoop opgeschrikt door een ongeluk bij de Tonnendijkbrug met drie gewonden. Nog steeds zijn verkeerslichten daar een brug te ver. Bijna ongelukken tellen niet mee en echte ongevallen zijn er te weinig in aantal, zo oordeelden al jarenlang de verkeersdeskundigen van de provincie Overijssel. Al voor de oorlog met relatief weinig verkeer was dit een levensgevaarlijke situatie. De ouderen herinneren zich vast nog wel de slachtoffers, die zelfs wel eens in het kanaal belandden en voor hun leven waren getekend. Zo hoorde ik afgelopen weekend nog een verhaal over de toenmalige dokter Visscher, die, met zijn auto komend van de Oranjestraat, werd geschept door een bus. Tegenwoordig krijgt Vroomshoop als regionaal koopcentrum heel veel aan verkeer te verstouwen en bij de viersprong bij de Tonnendijkbrug is het vaak ontzettend druk en gevaarlijk en dat wordt steeds gekker. Als brugwachter kan ik dat met eigen ogen zien. Dit lijkt me een mooi item voor de aanstaande provinciale verkiezingen. Het licht springt op rood en op groen en in Vroomshoop is altijd wat te doen. Wie weet kan ”onze” kandidaat Henk Kerkdijk daar wat aan doen.
Ja, er werd op mijn vorige column gereageerd op de term “onze”. Daarmee geef ik aan dat Henk Kerkdijk uit Vroomshoop komt, niets meer en niets minder. Als dat onze Florijntje geldt, geldt dat in dezelfde mate. Het probleem is, denk ik, dat Henk Kerkdijk niet altijd “onze” mening over de LOG verkondigt. Confucius zei het al: slechts de allerwijsten en de allerdwaasten veranderen nooit van mening. Henk Kerkdijk en ook Florijntje behoren volgens mij niet tot beide categorieën. Dat betekent elkaar voorzien van of soms bestoken met argumenten. In die sfeer kun je het beste met elkaar de degens kruisen. En bedenk dan altijd: beter gekwetst door de waarheid dan getroost door een leugen.
De CDA-fractie van Twenterand is echt met een navelstreng aan de gemeenschap verbonden. Jan Kuilder c.s. spannen zich in voor het behoud van de verloskundige afdeling in het streekziekenhuis in Almelo. De fractie vroeg aan het college hoeveel kilometer het extra naar Hengelo rijden is. Hebben die fractieleden dat dan niet snel opzoeken op hun gemeentecomputers, denk ik dan. Maar goed: de bezorgdheid van de bevolking wordt gedeeld en dat is goed. Het antwoord van het college was de voortzetting van een geboortegolf aan protesten, die ten slotte aanspoelt bij minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Geen ontsluiting van Hengelo, zo was het verlossende “persbericht” van ook andere protesterende gemeenten in de regio Twente. De gemeente Twenterand is een levensloopbestendige gemeente, nog voor de wieg tot het graf zijn de burgers verzekerd van hulp en bijstand. Toch is een misverstand snel geboren, alsof het alleen om kilometers gaat. Nee, het gaat om ordinaire marktwerking in de gezondheidszorg en een bewuste ministeriële keuze om specialistische hulp daar neer te leggen, waar de ziekenhuizen dat het beste kunnen. De specialisten zien hun kans schoon, nu Ab Klink de deur is gewezen en het in stand houden van hun salarisniveau zorgt weer voor vermindering en spreiding van het aanbod aan gezondheidszorg. Hengelo kan nog en nog belangrijker: Hardenberg is er ook nog! Dat was echt een verlossend bericht en het Röpcke Zweers Ziekenhuis plaatste nog net geen wervende advertentie voor de aanstaande moeders in Twenterand: met de tekst ”U wordt verlost van elke discussie, het bevalt u hier zeker!”
Als je enige gereedschap een hamer is, ziet elk probleem eruit als een spijker. Daarom is mijn suggestie de oplossing van dit probleem niet alleen te zoeken in afstanden tussen Almelo en Hengelo. Nee, Hardenberg heeft ook zeker op veilige afstand wat te bieden en daar wordt al een gastvrije huiskamer aangeboden om omringd door vakkundige verloskundigen in alle rust te bevallen.
Landelijk is er geen rust aan het politieke front. Provinciale lijstrekker Hero Brinkman van de PVV voorspelt dat er over afzienbare tijd moslima’s met hoofddoekjes niet mee mogen reizen met de bus of trein. Deze uitspraak is staatsgevaarlijk en kan een tijdvak inluiden van discriminatie om ras of geloof. Inderdaad: dat hebben we 70 jaar geleden eerder mee gemaakt. Gelukkig gedogen we de PVV slechts, de beweging, die het recht op vrijheid vooral zichzelf gunt. Maar wat is het dan ontstellend hypocriet van regeringspartijen als VVD en CDA om dergelijke oorlogstaal niet ter discussie te stellen. Dan kan Brinkman duidelijk gemaakt worden, dat zo’n uitspraak bevolkingsgroepen onnodig kwetst en niet verbindt, integendeel.
Kijken we wereldwijd: de aanslag van vandaag op Domodedovo Airport bij Moskou bewijst dat terroristen nog altijd (te) vrij spel hebben. Goed dat in internationaal verband wordt samen gewerkt om dat te bestrijden. Maar wek nu niet de indruk dat we constant alleen maar in oorlog zijn met terroristen en dat er geen andere problemen spelen. Zoals de onrechtvaardige verdeling van kennis, macht en inkomen in deze wereld. Het is te hopen dat de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese ambtsgenoot Hu Jintao daar vooral over hebben gesproken.
Ik hoop dat Obama niet alleen “Hoe?” heeft gevraagd, maar dat er samen naar wegen wordt gezocht om de welvaart en het welzijn meer wereldwijd te delen. Dat zal op de duur ook terroristen ontmoedigen. Dan is er veel gewonnen, wie wil dat nu niet?

Reacties:
Hendrik.
wijs gesproken. Ik kan er helemaal mee instemmen.

Florijntje
 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]