zondag 9 januari 2011

 

Het jaar van de keuzes

We gingen samen over de drempel: gelukkig Nieuwjaar!
Een bekende babyboomer werpt vanwege het bereiken van z’n 65-jarige leeftijd de handdoek in 2011. Bert Meulman treedt per 1 september terug als burgemeester van Hardenberg. Meulman wil jonge bestuurders gaan opleiden en in de Roskam ziet Han Pape nog een andere opmerkelijke rol voor de oud-Vroomshoper en oud-burgemeester van Den Ham weg gelegd. Hij moet geheel bestuurlijk Twente een gezicht geven en dat als een soort supervisor. Op de nieuwjaarsrecepties van de Twentse gemeenten werden heel wat woorden en bespiegelingen gewijd aan verdergaande samenwerking tussen die gemeenten onderling. Zo “doet” Hardenberg het met Ommen. De stedenband Almelo-Hengelo-Enschede moet weer nieuwe impulsen krijgen en ook gaat Hellendoorn samen werken met Wierden en Rijssen-Holten. En Twenterand? Daarover wordt in alle talen gezwegen. Burgemeester Cornelis Visser pleitte voor hoger opgeleiden, op zich niks mis mee. Ook is het goed om meer aan het gezamenlijke Twenterand-gevoel, wat dat dan ook is, te werken. Daarnaast had toch iets gezegd kunnen worden over samenwerking van de gemeente Twenterand met, pak hem beet, Hellendoorn of Wierden. Visser komt van een Zeeuws schiereiland en dat moet Twenterand toch niet worden in bestuurlijke zin. Niet mee doen betekent in feite de boot missen.
Of zal er toch wat spelen en moeten we WikiLeaks eens loslaten? Vaak weten we vaag waar de klepel hangt, maar we horen liever de klok luiden.
Dat geldt ook voor cultuur en sport. Of zoals een andere scheidende Vroomshoper Herman Haverkort, babyboomer en bekend bruggenbouwer, opmerkte: betrek de verenigingen heel direct bij besluiten over tarieven en subsidies en niet alleen bij zwembaden en bibliotheken. Dat is verenigingsemancipatie en participatie en dat mist Haverkort. Dan wordt ontdekt wat er werkelijk leeft en wordt bereikt dat er draagvlak is. De vier wethouders Jan Binnenmars, René Idzinga, Roel Koster en Johan Oordt maakten zaterdag en zondag een rondje langs de velden van de voetbalclubs. Daar was in ieder geval geen haver tekort, al gaan ze zeker de spraakmakende toespraken van Herman Haverkort missen. Die heeft al de jaren als voorzitter van Sportlust nooit een blad voor de mond genomen en dat is alleen maar goed.
Dubbele agenda’s, achter gesloten deuren vergaderen en de broedende kip niet storen, het is maar niks. Debateer in openheid en in de openbaarheid, anders worden de politieke vergaderingen tot nietszeggende rituele dansen, waarvan de uitslag al van tevoren vaststaat. Ik zie trouwens de discussies over de zwembaden al losbranden. Ik denk Twentenaren het water vooral zien branden als het om het zwembad in hun eigen dorp gaat. In ieder geval wordt 2011 het jaar van de ingrijpende keuzes, ingegeven dor het gebrek aan financiele middelen.
De politieke geloofwaardigheid staat nu ook op het spel, nu het CDA Twenterand opnieuw in zwaar weer is geraakt. Raadslid Simone Boerkamp heeft blijkbaar privé problemen en is al een hele tijd “gewoon” afwezig. De felle reacties op de website van TC Tubantia liegen er niet om. Inderdaad: wie van u werpe de eerste steen, maar het is toch niet te snappen waarom dit zo lang voortsuddert. Zo wordt de hoeksteen een steen op de maag. Iedereen snapt toch dat zoiets op straat komt en dat het CDA dit als een boemerang terug krijgt. Zulke zaken moeten zo snel mogelijk besproken worden en ook hier geldt: niets is beter dan een genomen besluit. Het moet ook in de politiek maar eens afgelopen zijn met stiekem gedoe. De gekozen vertegenwoordigers zitten er bij de gratie van de burgers, die recht hebben op een verantwoording van het handelen, zowel politiek als moreel, en dat in alle openheid.

De eerste week van dit jaar 2011 is alweer om en we hopen natuurlijk op voorspoed en geluk. In Vroomshoop gaan de bouwplannen op het adres Hoofdstraat 16, voorheen bekend als het ”happiesadres” van Postma helaas niet door en dat is een tegenvaller. Mijande Wonen ziet er vanaf vanwege bedenkingen en het gebrek aan belangstelling. Vurig is te hopen dat dit geen voorbode is van ons felbegeerde multifunctionele centrum. We bevinden ons nu in de allesbeslissende periode van het ter inzage leggen van het ambitieuze plan. Het alternatief van Evert Oldenhuis, Dick Kremer en anderen was te laat en kwam achter de muziek aan. Jammer, maar helaas en nu ben ik benieuwd of het huidige plan het haalt, zodat er eindelijk eens gebouwd kan worden.
Intussen lijken we wereldwijd in dit jaar alweer gewend aan rampen, zoals de vliegtuigcrash in Iran, de weerzinwekkende schietpartij door een gestoorde in Tuckson Arizona, relatiemoorden in Genua, het wassende water in Australië, in België en in Limburg, opstanden tegen corruptie, voedselprijzen en werkloosheid in Tunesië, de machtsstrijd in Ivoorkust en Soedan, de aanslagen in Afghanistan en Irak en ga zo maar door. Soms lijkt het dat eeuwenlang beschaving ons bitter weinig heeft gebracht en dat de toren van Babel er nog steeds staat.
Kijk in ons eigen land, waar de nasleep van de gifbrand in Moerdijk ons leert dat alleen sussende woorden niet meer werken. Je kunt er vergif op innemen, dat dit muisje een staartje krijgt. Burgers moet je serieus nemen en je kunt respect verdienen door zelf als overheid open en transparant te zijn met het geven van de juiste informatie. Anders kan het de burgers geen moer meer schelen en juist dat moeten we voorkomen. Onverschilligheid en egoïsme zijn de doodsteek voor een levende samenleving. Laten we er samen voor gaan in levend Vroomshoop en omstreken en denken en doen in en met kansen en uitdagingen, ook in 2011.

Reacties:
Beste Hendrik,
op dag 1 van de brand in Moerdijk heb ik toch echt iemand op TV gezien die vertelde dat DE lijst met chemicalien wel 80 pagina's omvatte. Nu is er een lijst openbaar gemaakt door onze Overheid van wel 50 pagina's.
Heb ik nu e.e.a. verkeerd herinnert, of zijn de pagina's ineens A3-tjes geworden. Of..... en dat is niet te hopen, is de lijst onvolledig aan ons , gepeupel, overgeleverd.


Deze brandende muis kon nog wel eens een hele grote staart krijgen. Eerst een lijst geheim willen houden, dan vertellen dat het bedrijf in overtreding is, maar er vooral niet bij zeggen waarom. Uiterst on-transparant dus. En voedingsbodem voor nog meer wantrouwen tegen onze Overheid.
En dat lijkt me heel slecht voor ons systeem.

Florijntje
 
Florijntje..... je bent iets vergeten....het is de schuld van het CDA!
 
Wil ik eens een keer aardig zijn en noem ik het CDA maar eens niet, is er wel weer een ander die zonodig die partij weer moet noemen.

Eh, eh, effe checken, wie was ook al weer die burgemeester van Moerdijk? Hij zag er wel uit als een echte CDA-er.
Toch?
Florijntje
 
PVDA
 
Hier past alleen een eerbiedig zwijgen.

Maar het toch gekund: zijn hele voorkomen en zijn gladde politiek correcte antwoorden op allerlei vragen, terwijl de burgers misschien wel blootstaan aan concentraties van gif? Het zou zomaar een CDA-er kunnen zijn.

Florijntje
 
dit is wat je noemt.....vooringenomen, niet naar de feiten kijken....
 
Vandaag 14 januari heeft deze burgervader aangekondigd dat ie met ingang van 1 februari "de harp aan de wilgen hangt".

Ik wil U het commentaar van 1 van zijn onderdanen niet onthouden:

"hij gaat met lood in de schoenen......."


Florijntje
 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]