dinsdag 21 december 2010

 

Glazen café: hartverwarmend en Vroomshoop op z’n best


De Belastingdienst en Vereniging Oud Vriezenveen discussiëren er wat af over giften aan vrijwilligers. Wat een gekissebis denk ik dan, over pro deo werk gesproken. De term “om niet” doet weer opgeld en dat is toch het echte en pure vrijwilligerswerk. In dezelfde krant stond een hartverwarmend bericht over de glazen Willibrordschool van Buhle en Thabby Berents. Inderdaad: voor het glazen café van Dick en Marijke Kremer en dat doet het hart echt sneller kloppen. Hulde voor onze acht jonge mensen, de dappere DJ’s, die het verdienen met name genoemd te worden: Kevin de Besten, Wilco Bouwhuis, Frank Huygen, Annemarie van der Kolk, Sebastiaan Pol, Ralph Schutte, Tom Uitzetter en Stefan Zandbergen.
Ook bravo voor al die vrijwilligers en ook de sponsors, die het glazen café tot een succes maken   Dit is Vroomshoop op z’n best met allerlei activiteiten, die tot de verbeelding spreken. Dominee Lubbert Adema kwam met vrouw en kinderen zelfs uit het Friese Garyp voor het glazen café-concert. In no time waren 77 mannen opgetrommeld om als bassen en tenoren in een projectkoor samen met het christelijk mannenkoor Vroomshoop te zingen en dat op een vrije maandagmiddag. En het mooie daarvan, ze kwamen uit alle windstreken: van Hoogeveen en Ommen  tot aan Vriezenveen en Almelo. Oonze virtuoze musicus Gezinus Veldman had er de wind goed onder of beter: zijn verantwoorde bries zorgde voor de glimlach en het genoegen dat samen zingen geeft. En het leverde ook nog eens € 2.150,-- voor het glazen café op. Het werd een waarlijk muziekfeest, dat op puur Vroomshoopse wijze door “oonze” geestelijke en ook zeker geestige Lubbert Adema werd gepresenteerd met droge humor en met een doorleefd gevoel. Dit was echt een dorp van ons hart en de toon maakte de muziek.
Op zulke momenten besef je dat cultuur in ons dorp verankerd en in de harten opgesloten zit. Dat heeft ook cultuurwethouder Roel Koster kunnen constateren, die samen met zijn collega-wethouder André Idzinga met de tenoren van het projectkoor het hoogste lied zong. Inderdaad: Vroomshoop wordt als het hart van Twenterand bejubeld. De wethouders en raadsleden als Mark Paters en Marc Elzinga van Gemeentebelangen Twenterand laten bij het glazen café hun hart spreken en dat valt hun te prijzen. Ook de PvdA liet zich niet onbetuigd en zorgde er mede voor dat de teller op dinsdagavond 21 december al op ruim 13.000 Euro stond. Zoiets hoort bij volksvertegenwoordigers, die daar moeten zijn waar burgers lekker actief bezig zijn voor de medemens.
Roel Koster weet als zanger van het gospelduo Twice en bezoekers van het contigent Afrika hoe hoog daar de nood door aids is. Ook laat de Vriezenveense wethouder merken hoezeer cultuur hem boeit. Alle reden om met kracht te werken aan ons multifunctionele centrum, dat sport en cultuur ruimte geeft. Bij de terugblik op 201 van Delta FM waren er helaas weer de nodige mitsen en maren van gebruikers te horen, waar het ging om het activiteitencentrum. Natuurlijk zijn er nog plooien glad te strijken en is er nog wat “finetuning” nodig wat de uitvoering betreft.  We moeten er echter wel met z’n allen echt voor willen gaan. Net zoals bij het glazen café, waarbij oonze jeugd ons laat zien hoe het moet. Geen dubbele agenda’s meer slechts één begaanbare route: de schop in de grond. Gebeurt dat niet, dan komt er straks een bord achter de Stobbe te staan met de tekst “Vroomshoop: gemiste kans”.  Wie wil dat op zijn geweten hebben?
Levend Vroomshoop is een echte werktitel en dat wordt herkend. De verkoop van het gelijknamige boek is formidabel en de 1500 exemplaren vliegen weg. Ook vele oud-Vroomshopers, zelfs in Canada en Amerika,  genieten met volle teugen van dit feest van herkenning. Het is dan ook een toegankelijk boek geworden, die verleden en heden van Vroomshoop met elkaar verbindt.
En die onderlinge band maakt sterk, zoals de generaties van Vroomshoop ruim 150 jaar op elkaar gesteund hebben als een levende piramide.
De kerstmarkt van de Oranjevereniging werd weer samen gezellig beleefd, waarbij de authentieke timmerman Spieker Jozef Theo Arts van de Geerdijk weer vele Maria’s met hun kindekes naast zich wist in de levende kerststal.
De os, de ezel en de schapen leken gebiologeerd door deze vredige aanbik van stro, kribbe en doeken. Wat verweesd liepen de herders rond over de velden van Flierborgh en Efratha: voor hen geen plaats op de kerstmarkt. Vol is vol. Herders als Jan Visser, Herman Bulder, Stef van Laar, Wim Bijkerk, Gerrit Zomer en Henk Slaghuis verdienen een beter lot. Volgend jaar moet de Oranjevereniging hen in ere herstellen, want herders met hun ruwe bolsters, blanke pit en ruwe baarden horen gewoon bij het Vroomshoopse kerstfeest.
Wat ook bij ons dorp hoort is de kerstsamenzang in de sporthal de Stobbe. De jonge dominee David Kroeze gaat voor en in de PKN-kerkbode is te lezen dat hij zich steeds meer thuis voelt in Vroomshoop. David probeert al als geboren Fries het Vroomshoopse dialect te leren. Dat bent de goei’n! Inburgering begint hier door gewoon mee te doen. Dan komt de rest vanzelf.
Rest mij om iedereen prettige en geïnspireerde kerstdagen te wensen, Gloria in Excelsis Deo!      

Reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]