vrijdag 19 november 2010

 

We vormen met z’n allen een hechte gemeenschap


Hoera: Twenterand krijgt zomaar 2,8 miljoen Euro kado. Cogas geeft inderdaad gas en president Auke Koops van ’t Jagt heeft er weer een commissariaat bij. Scheelt ook weer aan wachtgeld voor deze oud-wetsjouwer. Auke merkte al tijdens zijn bestuurlijke loopbaan op, dat hij veel potjes op het vuur had. Inderdaad: dat geeft veel energie. Dat legt de gemeente Twenterand geen windeieren, al blijft het merkwaardig dat een Nutsvoorziening zo ontiegelijk ruim in haar jasje en er warmpjes bij zit. Privatiseren en marktwerking hebben hun schaduwkanten, die de kleine man in de portemonnee treffen.
Nu het multifunctioneel centrum, klinkt veel beter dan activiteitencentrum, er eindelijk aan lijkt te komen in Vroomshoop, komen er zo wat centen vrij voor een volwaardige tribune. De gemeente Twenterand hoeft niet voor en dubbeltje op de eerste rang te zitten, nu Mijande Wonen de echte risicodrager wordt. Toch mooi, dat de centrumvisie van Vroomshoop na al die jaren eindelijk wordt gerealiseerd en ik zie uit naar de besluitvorming in de raad van december. Het MCC is kats uitgewoond en de oude Mavo, het Front, kent weliswaar geen enkele Semtt-vrees wat cultuur betreft, maar toch.
Nieuwbouw is echt nodig in Vroomshoop, waar het bruist van de activiteiten. Zoals Han Pape terecht schrijft in De Roskam: “Vroomshoop verdient het als het culturele centrum van Twenterand”.
Chris Walraven van de VVD is ervan overtuigd dat het college van burgemeesters en wethouders ten tijde van de begrotingsbehandeling al wist van de meevaller van Cogas. In dat licht bezien leek het dan vreemd met zo’n zwaar pakket aan bezuinigingsvoorstellen te komen. Anderzijds: vlees op de botten lijkt wel nodig, gelet op de inktzwarte financiële wolken van 2012 en latere jaren. In dat perspectief is ook het devies voor het multifunctionele centrum van Vroomshoop: nu of nooit. Uitstel leidt nu zeker tot afstel. Daarom: Vroomshopers aller veengebieden, verenigt u!
Martha “Hamster”van Abema schrijft in haar weblog over de atletiekbaan rake dingen. Ze noemt date en voorbeeld van onbehoorlijk bestuur. Een eenmaal genomen besluit “zomaar” terugdraaien: het blijft op z’n zachtst gezegd merkwaardig. Je moet wel weten hoe de hazen lopen, anders ben je het haasje, zoals het Vroomshoopse smaldeel van de atletiekvereniging Twenterand.
Delta FM maakt melding van mogelijk drie interruptiemicrofoons en raadslid en GBT-kroonprins Mark Paters wil het debat wat levendiger maken. Dat is nog eens een van de Paters met een missie en toegegeven: het is een goede gedachte. Voorzichtigheid is troef in de raad en met meel in de mond praten en dodelijke fractiediscipline kunnen raadsvergaderingen in Vriezenveen dodelijk saai maken. Stadhuis op stelten hoeft niet direct, evenals PVV-toestanden. Maar toch: het kan wat gewaagder en snediger en ad rem met echte debatten.
Dat Delta FM ook Martha van Abbema aanmoedigt om van die microfoons gebruik te maken, omdat ze toch maar de frustraties van zich afschrijft, vind ik een onterechte conclusie. Deze strijdbare Martha, niet voor niets aangemerkt als een van de Twentse topbestuurders, maakt van haar hart geen moordkuil en gebruikt de moderne digitale middelen. Dat verdient respect.
Datzelfde geldt ook voor de jarenlange inzet van Betsy de Groot-Nijenhuis, die na een ziekte op 10 november 77-jarige leeftijd overleed. Veel heeft Betsy betekent voor de vrouwenemancipatie, voor achtereenvolgens de NCVB en Passage. Betsy noemde de zaken ook bij naam en nam daar de leiding waar dat nodig was. Dankzij haar en anderen hebben de Vroomshoopse vrouwen de plaats veroverd, die ze volop verdienen. Marinus de Groot en zijn kinderen en kleinkinderen wens ik veel sterkte toe om dit grote verlies te dragen.

Zo gebeurt er van alles in ons dorp, waar jonge mensen zoals Henri Jansen en Jan Muis, beiden nog maar 43 jaar jong, onverwacht sterven. Dan blijkt dat we met z’n allen een hechte gemeenschap vormen. Dan weerklinken naast psalmen en gezangen ook levensliederen van Jannes en Frans Bauer in de kerk en dat beroert ook de harten. Zo leven we mee met elkaar en dat maakt een leefgemeenschap ook sterk.
Doorleefd dus en dat is ook terug te vinden in het boek ”Levend Vroomshoop, een veelzijdig kanaaldorp in woord en beeld”. Volgende week vrijdag is het zover en dan wordt het rijk geïllustreerde boek met 300 bladzijden voor en door Vroomshopers gepresenteerd in het café van Dick en Marijke Kremer. Bij de voorinschrijving zijn al 700 boeken als warme broodjes over de toonbank gegaan. Een bewijs temeer, dat de Vroomshopers echt interesse hebben in hun eigen geschiedenis. De wortels van het verleden worden herkend en een goede boom van Vroomshoop draagt ook vruchten, nu en in de toekomst. Op deze veengrond lijkt het soms wat los zand en een smeltkroes, maar vergis je niet. De diamant in Twenterand is keihard en tegelijkertijd veelkleurig: een lust voor het oog.

Reacties:
"Twenterand krijgt zomaar 2,8 miljoen Euro kado."

Maar Hendrik toch. Als je uit Vroomshoop komt dan weet je toch dat niemand , maar dan ook echt niemand, 2,8 miljoen euro weggeeft.

Er zal altijd en immer een tegenprestatie tegen over moeten staan van de gemeente.

Zeker wanneer men praat over dit soort bedragen.

Weet jij wat die tegenprestatie kan zijn? Invloed op de besluitvorming van de gemeente twenterand, macht of gewoon opportunisme van een paar bestuurders?

Of zullen straks een aantal nieuwe bestuurders moeten aantreden bij de Cogas?

Florijntje
 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]