maandag 29 november 2010

 

Levend Vroomshoop en dat van alle kanten

Met de geboorte van het boek Levend Vroomshoop werd geschiedenis geschreven. In de dorpskroeg van Dick en Marijke Kremer waren de persweeën en de ontsluiting van het verleden voelbaar. In fraaie klederdracht gestoken Vroomshoopse vrouwe Freija bracht een zevenling binnen. Zie had ter een zere boek van, maar wilde Levend Vroomshoop per se openbaren.
De boeken kwamen inderdaad uit de luiers en burgemeester Cornelis Visser ontving het eerste exemplaar uit handen van de levendige voorman Bert Dorresteyn en nestor-schrijver Bonne Rauhé. Zes grotere sponsors namen ook het eerste boek in ontvangst, zodat zeven als getal van de volheid gold.
Onze burgervader had lovende worden over zijn Vroomshopse zonen en dochters. “Initiatiefrijk en bij evenementen altijd van de partij”en die woorden klonken de Vroomshopers als muziek van De Harmonie van meneer Leus in de oren. Het boek van een kilo zwaar verbindt verleden en heden en ook de toekomst van ons kanaaldorp aan elkaar. In het boek worden we als een tikkeltje eigenzinnig betiteld wat mij betreft een geuzennaam. Mooi was het ook, dat oud-burgemeester Helmer Koetje en Cees Bos als inspiratiebronnen met name werden genoemd bij de presentatie van het boek “Levend Vroomshoop, een veelzijdig kanaaldorp in woord en beeld”.
Helmer Koetje daagde bij de expositie “Bekiek het maar”in juni 2009 de organisatoren uit om op een toegankelijke wijze geschiedenis te beschrijven en in beeld te brengen. Van het boek “Vroomshooopse geschiedenissen” van Cees Bos is ook dankbaar gebruik gemaakt. Natuurlijk staan er wat foutjes in het lijvige boek met z’n 300 bladzijden, maar een kniesoor die daar op let. Bovendien is en blijft het mensenwerk en zo kon het gebeuren dat per ongeluk een foto van de oude openbare school afgebeeld staat in plaats van de katholieke school aan de Geerdijk. Mis dus, al kennen ze dat in die omgeving. Wie weet kan dat met een tweede druk hersteld worden, want de verkop van het boek, met schitterende foto’s van onze plaatsgenoot Rene Alberts, loopt als een trein.

Een klein bericht dat tot nadenken stemt. Met Jaap Beekman (Maurits) uit Zwolle is het laatste lid van de verzetsgroep Stegeren ons ontvallen. Weer een stukje historie en deze marconist, ook bekend in Kloosterhaar, van de berichten voor Grote Jan, is in wezen de dropping voltooid. En gelukkig niet voltooid verleden tijd en daarom is het zo belangrijk dat boeken als Levend Vroomshoop geschreven worden.

De viering van 75 jaar Baptisten gemeente van Vroomshoop was, hoe kan het ook anders, opwekkend. Oud-Vroomshoper Daan Kroeze uit Nieuw Buinen, bevlogen zoon van evangelist bakker Piet Kroeze, bracht het levende brood. Met zijn band speelde hij prachtige en ook gevoelvolle liederen. Voorganger Jaap van der Zeeuw was het opgevallen dat verschillende kerkgenootschappen elkaar in Vroomshoop zo goed weten te vinden. Dat had hij nergens anders meegemaakt. Makkelijk zat: dat hoort bij Vroomshoop.

Hier kan veel, zoals een heuse rockdienst in de gereformeerde Irenekerk met U2. Duizend, vooral jongeren in de kerk en op last van de brandweer mochten er niet meer bezoekers in. De slang heeft weer gesproken, maar nu op een veilige manier.

De komst van minister Ivo Opstelten naar het 50-jarige Ikvo gaf ook een veilig gevoel. Voormannen als Henk Schuurman, Herman Haverkort, Gerrit Visser en Willy Pigge en hun bestuursleden van de Ikvo verdienen een grote pluim.

Industrieel Vroomshoop zorg voor werkgelegenheid en maatschappelijk ondernemen wordt ook in de praktijk gebracht. Dat door stevig aan te pakken en de handen uit de mouwen te steken: net zoals Opstelten doet.

Reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]