donderdag 30 september 2010

 

Janny Wessels: daadkrachtig en toch aangenaam bescheiden

De maand van de grote beslissing is nabij. De gemeenteraad van Twenterand kan of beter móet in oktober het licht op groen zetten voor het multifunctioneel centrum in Vroomshoop. Waar Vroomshoop qua winkelbestand met Twente’s besten meegaat, mag de culturele en sportieve ontwikkeling niet achterblijven. Na 10 jaar moet het D-day en V-day worden. Komt er opnieuw uitstel of zelfs afstel, dan is Vroomshoop qua culturele voorziening gezien zo dood als een pier.
Ja, de verdeling van de koopstromen geeft alle reden tot voldoening en trots. Als het om de dagelijkse boodschappen gaat is Vroomshoop zelfs marktleider in geheel Twente. Geweldig toch, al die klanten op weg naar die superkoop, net een sprookje uit de C1000 en één nacht.
Nu is vurig te hopen dat je de raadsleden ook om een boodschap kunt sturen. Of anders gesteld: belofte maakt schuld en verkiezingsretoriek moet nu in bestuursdaden worden omgezet.
Een culturele voorvechter is altijd Jannie Wessels-Bentum geweest, die na een ziekteperiode op 73-jarige leeftijd is overleden. Wat had ze nog graag de centrumvisie ontwikkeld zien worden. Jannie nam waar dat gevraagd werd haar verantwoordelijkheid in samenleving en ook in de politiek. Bij de huisvrouwen van het Vrouwennetwerk liet ze zich niet ontbetuigd en de hartverwarmende handwerkacties voor de derde wereld staan in het geheugen gegrift. Samen met de bibliotheek werden vermaarde schrijvers en schrijfsters naar Vroomshoop gehaald, met als laatste sprekende voorbeeld Geert Mak. Het “enge plekken-onderzoek” bevorderde de sociale en verkeersveiligheid en vorig jaar nog was Janny samen met Janny Reiling de initatiefneemster van een culturele avond met Vroomshoopse vrouwen. Tot op het laatst bleef Janny Wessels het MCC-bestuur als secretaris trouw. In Janny Wessels verliest Vroomshoop een daadkrachtige en toch ook aangenaam bescheiden lieve vrouw, die metterdaad liet zien van het dienen van anderen betekent. Haar familie wensen we veel sterkte toe om dit grote verlies te kunnen dragen.
Burgemeester Cornelis Visser is zo’n beetje de wittebroodsweken voorbij. Goed is dat hij zoveel mogelijke organisaties en verenigingen bezoekt om zo thuis te raken in de samenleving van de gemeente Twenterand. Minder gelukkig lijkt z’n beroep op een bestaande regeling om 90% van de huur van de woning aan de Kerkstraat in Vriezenveen te vergoeden, omdat er ook nog een niet verkochte koopwoning in Zeeland is. Dubbele woonlasten dus en hoewel burgemeester Visser in beginsel recht op heeft op zo’n vergoeding, draaien in feite de bewoners voor op. Datzelfde geldt in relatie tot andere bestuurders, zoals wethouders, die na een langere bestuurstijd in principe tot hun pensioengerechtigde leeftijd recht hebben op een uitkering. Het wordt hoog tijd dat ook bestuurders en ambtenaren marktconform behandeld gaan worden. Zuunigheid geldt niet alleen in Zeeland en Twente, maar voor geheel Nederland.
Dit lijkt me een item voor het kabinet Rutte-Verhagen, als dat er komt. Alleen het CDA-congres kan koppig(jan) nog een klink in de kabel veroorzaken. Blijkbaar wordt Geert Wilders van de PVV terwille van de macht door de rechtse coalitie gedoogd. Dezelfde Wilders, die z’n omstreden film Fitna uitgerekend zaterdag toont in Berlijn, waar hij in wezen na twintig jaar weer een muur opricht. Natuurlijk heeft Maxime Verhagen gelijk als hij stelt dat Christenen en Moslims gelijk zijn, maar Wilders bewijst toch het tegendeel. Een van de grootste problemen lijkt zijn fractie, die vanzelf uit elkaar valt als er teveel kopstoten uitgedeeld worden en borrels ingenomen worden. Moreel verval in de politiek, we kunnen er helaas ook lokaal over meepraten, zelfs op het niveau van wetsjouwers in Twenterand.
Goed vind ik dat er binnen het CDA in ieder geval met elkaar gediscussieerd wordt. De VVD is tot een ultrarechtse en conservatieve applausmachine verworden, terwijl de PVV in het geheel niet democratisch is en zelfs geen leden telt. Van harte hoop ik dat zaterdag tijdens het congres de argumenten niet geteld, maar gewogen worden.
De beoogde premier Mark Rutte noemde z’n kabinet er al één waarbij rechts Nederland z’n vingers af kan likken. Een gewaagd en onverstandig statement, want een minister-president is er toch voor alle Nederlanders, toch?
Voor de Vroomshopers ligt er wel iets in het verschiet om echt de vingers bij af te likken.
Het grote Vroomshoop-boek is aanstaande, waarin verleden, heden en toekomst met elkaar worden verbonden. De geboorte is aanstaande van een heel bijzondere uitgave van levend Vroomshoop, dat z’n weerga niet kent. De volgende week komt het geboortekaartje, nog zeven nachtjes slapen.

Reacties:
Zojuist gelezen op delta fm website:

VROOMSHOOP - De haalbaarheidsonderzoeken van het gezondheidscentrum en het activiteitencentrum in Vroomshoop gaan nu de finale in.

Er ligt een concept van Mijande Wonen dat van alle kanten goed wordt bekeken en ook wordt nagerekend. De gemeente overlegt met grote regelmaat met Mijande Wonen en de gebruikersgroepen over het activiteitencentrum en met ZorgAccent & Thuiszorg NW Twente over het gezondheidscentrum. "Ik word zelf heel optimistisch over de ontwikkelingen. Dit kalenderjaar komt er duidelijkheid over beide trajecten", aldus CDA-wethouder Jan Binnenmars op Delta FM & TV.

Ziet er goed uit Hendrik
 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]