woensdag 4 augustus 2010

 

Besluitvaardigheid in Twenterand gevraagd

Een minderheidskabinet van de VVD en het CDA met gedoogsteun van de PVV. Dat wordt uit de hoge hoed van de vaderlandse politiek getoverd Niet te geloven. Dat de opportunistische VVD met leider Mark Rutte over rechts gaan, was te voorspellen. Flink is belangrijker dan “link”, om over links maar helemaal te zwijgen. Bij dit alles fungeert de Telegraaf als vanouds als een soort stem des volks en ontpopt zich weer als het ultra rechtse nationaal geweten.
Dat het CDA nu voor het PVV kiest, is een bewijs voor het moraal verval van die partij in verwarring. Een politieke beweging wordt ingesloten, dien andere doelbewust uitsluit. Wie de bijbelse bergrede, de oorsprong van het humanisme en de beginselen van onze rechtstaat kent, kan niet anders dan huiveren voor de honger naar macht van de nieuwe CDA-leider Maxime Verhagen. Natuurlijk: bij politiek hoort macht, maar gezag is en blijft natuurlijker. Brecht had gelijk, toen hij de samenleving als volgt bezag: “Es geht’s um Fressen oder Moral”. De honden blaffen en ook deze karavaan trekt verder. Je hoeft geen brugwachter of profeet te zijn vast te stellen dat het beoogde kabinet geen lengte record zal bereken, integendeel.

Dan ons eigen “regering” Visser, die nu niet bepaald voortvarend uit de startblokken schiet. Vanwege de te verwachten bestuursdruk moesten er opeens vier dure wethouders komen. Nu wordt de voorjaarsnota naar het afvalinbrengpunt in Vroomshoop gebracht, wordt de begroting later dan voorzien gepresenteerd. En nog veel gekker: worden zeven op het oog belangrijke beleidsstukken over de jaarwisseling heen getild. Als reden voor deze vertraging wordt aangegeven, dat de formatie zo lang duurde en dat er meer afstemming met aangrenzende gemeenten moet komen.
Drogredenen, als je het mij vraagt. Beleid wordt doorlopend gemaakt en heeft een historie. Je maakt niet voor niets bestuurlijke afspraken over deadlines houdt daarmee rekening met je planning. Nee, er is iets wezenlijk iets anders aan de hand in Vjenne. Het college van burgemeester en wethouders mist nog eenheid, besluitvaardigheid en daadkracht. Zorgvuldigheid gaat voor snelheid, dat is waar. Maar de ongelofelijk trage afhandeling van de centrumvisie Vroomshoop, om eens een voorbeeld van een hoofdpijndossier te noemen, geeft toch te denken.
Gewoon doorpakken, daar hebben we behoefte aan. Als wethouders nog steeds een één-tweetjes maken met de fractie en die vergaderingen zelfs bijwonen, dan weet je genoeg. Als fractieleider Albert Engels stelt dat “zijn” wethouder financiën André Idzinga met zijn bezuinigingsnota moet komen, dan is het net of dualisme weer verdwenen is en het monisme weer terug is bij de gemeentepolitiek. Een college moet zijn werk als dagelijks bestuurder doen en vooral een eenheid uitstralen. De onafhankelijke gemeenteraad moet op afstand de baas blijven waar het om vaststellen van beleidsstukken en het nemen van besluiten gaat.

Besluiten zijn er gelukkig wel genomen waar het om de nominaties voor Ons Erfgoed Den Ham-Vroomshoop gaat. Liefst acht inzendingen waren er, toch een bewijs dat dit leeft. De aloude boerderij Ceres van de familie Petter is erbij en de Tonnendijk was al sinds mensenheugenis vertrouwd met deze Groningse boerderij. Dan de woning aan het eind van de Norderweg van de familie de Vries , waar de gebroeders Diek eens woonden. Daar was ook 150 jaar geleden de start van de gereformeerde kerk van Vroomshoop, toen daar bij broeder Diek de eerste kerkelijke samenkomst werd gehouden. Een gewijde fiene plek dus en dan is de derde nominatie en wat ander karakter.
Het Zandstuvebos aan de Vroomshoopse kant is door het landschap Overijssel enorm opgeknapt, dat met behulp van vrijwilligers. De buurtbewoners vonden dit zo geweldig, dat de inzending vor de nominatie massaal werd ondersteund.
Geweldig toch dat dit bos, zo bekend uit onze jeugd en nu nog steeds in zwang door het wandelen, hardlopen, zwemen en schaatsen, meedoet voor de Erfgoedprijs. Al te vaak zien wij al dat schoons in de directe omgeving niet of onvoldoende.
Vroomshoop heeft ongelofelijk veel te bieden, ook als het om natuurschoon gaat, neem dat maar van mij aan. Dar kunnen we hele bomen over opzetten.

Reacties:
Hoi Hendrik.
de evaluatie van het Reconstructie gebeuren in Overijssel (LOG gebieden Fortwijk dus) wordt door GS-Overijssel weggestopt als een bijlage in een notitie met de nietszeggende titel "Midterm review ILG/pMJP."

Een zeer belangrijke evaluatie voor de inwoners van Vroomshoop, wordt op die manier wel heel erg onzichtbaar gemaakt voor de gewone inwoners van de Provincie.
Wat vindt jij van zo'n handelwijze? Is dat een voorbeeld van transparant bestuur?

Florijntje is er erg duidelijk in: het is een voorbeeld van wan-bestuur om een maatschappelijk belangrijke zaak op die manier te verhullen. En geloof maar niet dat dit per -ongeluk is gebeurd.....Bovendien zijn wij als burgers helemaal niet betrokken bij deze review. Ook een veel betekenende omissie omissie, gezien alle oproer en beroering die is ontstaan door het uitvoeren van de Reconstructiewet. Raar he, dat onze volksvertegenwoordigers zo omgaan met onze mening.

Florijntje
 
Florijntje heb gelijk. Gelukkig heeft Albert Engels dit door en wil het college tot actie aanzetten. Hulde! Gemeentebelangen blijft als enige partij in dit dossier "bij de pinken". Maar goed dat ze in dit college zijn gekomen. Die CDA-ers zijn niet te vertrouwen. Daar weet Hendrik alles van!? Die komt uit de tijd van het monisme. Het is niet in te schatten of dat nu ook wordt toegepast, dat is een gok van Hendrik. Hij is er niet bij en kan het net als Keesie niet weten.

Het valt mij overigens op dat Hendrik in de laatste bijdragen voortdurend negatief is over dit college. Nee, de 2 colleges die we achter de rug hebben ... dat was fijn. Overigens ook met 4 wethouders en beluisteloosheid ten top. Niets nieuws dus en toen ze even 3 wethouders hadden bleven beleidsnota's liggen. Dat schuift wel allemaal door. Dat kan elke simpele ziel begrijpen. En samenwerken met andere gemeenten is goed maar kost eerst tijd, als het maar minder ambtenaren oplevert. En die balans kunnen we pas opmaken over 3,5 jaar. Gebeurt dat niet dan is ook Keesie teleurgesteld in dit college. Zover is het nog lang niet.

Keesie
 
Hendrik, zou het nu niet erg logisch zijn, als er 44 PVV-leden zouden opstaan, die een manifest schrijven tegen samenwerking met het CDA.
Gezien de handelwijze van het CDA in o.a de Overijsselse LOG discussies en perikelen zou dat toch te verwachten zijn? Men heeft in het Overijsselse toch behoorlijk afstand genomen van "heelheid van schepping" en "Rentmeesterschap". Die begrippen zijn toch een farce geworden. Of niet?

Florijntje
 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]