vrijdag 2 juli 2010

 

Wein, Weib und Gesang, nicht ärgen nur wundern en vooral daadkracht


Zelfs Vroomshoop.com in Amerika kleurt oranje, mooi toch! We hebben behoefte aan een bindmiddel in ons land. Het drieluik God, vaderland en oranje is vooral twee dimensionaal, de laatste twee dus. Nieuwe antwoorden worden gezocht om antwoorden te vinden de voortschrijdende secularisatie. Dat is nodig ook en nieuw elan en geestdrift is nodig. In een van oudsher Godvrezende stad als Leeuwarden sluiten 4 van de 7 Godshuizen. En, zoals een gemeentelid van een van die Friese kerken gevat opmerkte: “Je kunt wel hartstochtelijk bidden, maar daarmee komen de bankbiljetten met duizend Euro nog niet uit de hemel vallen”.
Er moet in een geloofsgemeenschap meer zijn dan een discussie over het geld oftewel een kwestie van kruis of munt. Het komt op de overtuiging aan, dat het geloof kan inspireren voor het leven van vandaag en morgen en kan troosten met eeuwigheidsperspectief. Dat kan zowel voor een Christen, een Hindoe of een Moslim gelden. Zonder zingeving lijkt een leven op een ordinair gokspel, een soort kraslot, waar je pech hebt of geluk. Waar het vooral om het eigen geluk draait en war de solidariteit ver te zoeken is. Dat lijkt me een zielloos bestaan.

Tijdens onze vakantie in het mooie gebied van de Saar en de Moezel las ik twee mooie teksten. Op een weg naar Saarburg stond gekalkt “Wein Weib und Gesang”. Inderdaad: je mag en kunt van het leven genieten. In een hotel hing het volgende wandbord aan de kant; “Nicht ärgen, nur Wundern”, ook een waar word. Ik denk dat we, als we ons beseffen, hoe goed we het in vergelijking met anderen in deze wereld hebben, ons ook gaan verwonderen.

Dat schrijft ook Jean-Marie Le Clézio (69), die twee jaar geleden de Nobelprijs voor de vrede ontving. De begenadigd schrijver, zoon van een op Mauritius geboren Engelse arts en een Franse moeder, reisde over alle contigenten en bracht onder meer enkele jaren door temidden van indianenstammen in Panama. Kent het leven en de mensen en kan echt vergelijken.
Le Clézio schrijft stelt onder meer vast dat het hem opvalt dat de westerse wereld momenteel zo instabiel is. Politici gebruiken die kwetsbaarheid om macht te verwerven. Hij vergelijkt ook de dertiger jaren en onze tijd. Dezelfde typeringen van mensen, dezelfde overdrijving. Er waren dezelfde excessen, racisme, xenofobie. Misschien komt die instabiliteit ook door de overvloed: het leven is hier zo gemakkelijk. Mensen zijn erg gehecht aan hun manier van leven, bang om het kwijt te raken.

Wat mij betreft slaat Jean-Marie de spijker op z’n kop. Kijk maar eens naar de laatste verkiezingen en de nasleep er van. Gelukkig heeft Hare Majesteit Koningin Beatrix vanuit haar positie in de constitutionele monarchie ingegrepen en de onbetwiste adviseur Tjeenk Willink aangesteld als informateur. Ze negeerde volkomen terecht de voorganger de liberale informateur Uri Rosenthal, die in z’n onschuld of naïviteit voorstelde om twee informateurs van de VVD en de PvdA het voorspel tot het nieuwe kabinet te laten doen.
Uri Rosenthal leek in zijn doen en laten wel op Uri Geller, in die zin dat hij alles krom praatte. Als directeur van het COT onderzoekt Rosenthal rampen, maar in mijn ogen is hij zelf een ramp. Komt niet verder dan analyseren en uitstellen en als zo iemand over het activiteitencentrum in Vroomshoop ging, kwam het nooit van de grond.
Hoe kun je zo oliedom zijn om van zo’n formatie in deze fase in een land, dat om economische en sociale oplossingen schreeuwt, een politiek getinte vervolg-informatie voor te stellen. Het gaat nu echt om het landsbelang. In het Haagse kippenhok zijn het tot dusver vooral politieke hanengevechten tot dusver. Of schijngevechten met Wilders en Verhagen en in zekere zin ook Rutte in dubieuze hoofdrollen. Natuurlijk weet Maxime Verhagen dat hij met deelname aan een VVD-PVV-CDA-kabinet z’n eigen CDA opblaast. Zeg dat dan direct, denk ik dan.

Nog even Jean-Marie Le Clézio. Daaraan moet ik denken als ik een reactie van Florijntje op mij n laatste column lees, nog bedankt daarvoor. Zorgen worden daar geuit over de komst over de schutting” van Twenterand van megastallen aan de Hammerdijk en de komst van windmolens achter het Zwolsekanaal.
Als het over windenergie gaat, bespeur ik altijd een ontzettende kramp: Not in my backyard. Diegene, die denkt dat de fossiele brandstoffen eeuwig durend zijn: is qua vernieuwend denken zelf een soort fossiel.
Alternatieve bronnen, dat is “the wind of change”.
Horizonvervuiling kan ook geestelijk zijn. Juist bij deze energieopwekking wordt gezocht naar ruimtelijke gebieden, waar die ruimte is. Als je in het buitenland komt, denk aan Duitsland, is men daar veel bewuster mee bezig. In ons land zie je veel te veel de tendens om maar te houden wat we hebben. Vooral niet vernieuwen en als zoiets net over onze gemeentegrens plaats vindt, schreeuwen al gauw moord en brand. Lees dan eens meer de boeken van Le Clézio zou ik zeggen en, met alle respect, probeer je blik te verruimen. Angst kan ook een slechte raadgever zijn.
Natuurlijk: argumenten moeten te allen tijde gewogen worden, dat is zeker waar. De wijze waarop de LOG destijds door de politiek is geïntroduceerd, was stiekem en ongepast. Daarom doet het me goed dat er afgelopen week op transparante wijze gediscussieerd is over deze kwestie en wethouder Roel Koster terecht opmerkte: Dit is een eerste stap. Zo gaat het de goeie kant op en zit ik niet direct opeen statement van burgemeester Cornelis Visser te wachten.
Wat me nodig hebben is daadkracht. Eindelijk is er een ontwerp gepresenteerd van het nieuwe activiteitencentrum in Vroomshoop met het dr. Oskam-theater. Het werd warempel tijd ook! Het gaat de goeie kant op, in dit geval richting de Julianastraat met dit ontwerp van Kristinsson uit Deventer. Die naam doet al wat Zweeds of Deens aan: het Vroomshoopse Kulturhus in öptimä förmä. Dat geeft (Vrooms)hoop en heel goed is dat ook de huidige gebruikers van het MCC daar nauw bij worden gebrokken.
Daadkracht zien we ook bij de hervormde gemeente en de gereformeerde kerk van Vroomshoop. Er wordt toegewerkt naar een federatie in 2014. Een mooi bord met “protestantse kerk” siert nu beide kerken. Historisch verantwoord en toch ook progressief, zo kan het ook. Van de nood een deugd maken, het blijft actueel.

Reacties:
Hendrik, je antwoord is duidelijk. Het is echter geen angst die mij tegen "windmolens" doet zijn. Het is het feit dat dit soort windmolens nooit, maar dan ook nooit, een oplossing of deel-oplossing zullen zijn voor ons gezamenlijke energie probleem. Die oplossing zal in een heel andere richting gezocht moeten worden. Dat weten de meeste politici maar al te goed. Waarom dan nog zo'n open gebied gaan vernietigen met dit soort molentjes?
Florijntje denkt dat er vast wel weer een of ander economisch motief aanwezig is.En enig partij belang?

Dan nog even over de laatste LOG discussie bijeenkomst in Vriezenveen. Ik heb de heer Visser zien schitteren door afwezigheid. Niet gehoord en niet gezien ( en niet geroken). Terwijl dit een schone kans was om ons, simpele burgers, voor te lichten en eens recht in de ogen te kunnen schouwen.
Het is wel degelijk noodzakelijk dat hij "kleur" gaat bekennen. Tot op dit moment heeft hij alles tegen: bioindustrieel en ook nog CDA-er. Jammer dat hij zo'n kans verspeeld. Denkelijk is dit niet per ongeluk, maar met opzet......


Florijntje
 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]