dinsdag 20 juli 2010

 

Het Hart van Vroomshoop klopt als nooit tevoren

De Hammerstraat ligt er nu echt als slagader van een regionaal koopcentrum bij. Dan denken we terug aan de opening van de gerenoveerde straat in de tachtiger jaren met burgemeester Hans van Overbeeke in de koets. Toen nog Den Ham’s eerste burger noemde dit gebied Utopia, maar toch: die droom werd bewaarheid. Ook het Julianaplein werd ontwikkeld, waarbij burgemeester Arnold van Walsum aan de wieg stond.  Het Hart van Vroomshoop klopt als nooit tevoren en werd in 2009 in het jubel- en jubileumjaar van ons dorp geopend door burgemeester Helmer Koetje, ook een memorabel moment.
Vergeten is de strijd om de vermaledijde boombakken, die de winkeliers destijds zelfs dreigden te verwijderen. Het oproer kraaide en de raadsleden in Den Ham verslikten zich in restaurant De Beuk zich bijkans in hun traditionele erwtensoep na de begrotingsbehandeling, echt een snertmaaltijd. Ooit wordt er nog een bankje onthuld ter nagedachtenis aan die revolutie van de strijdlustige winkeliers van de Hammerstraat: de Doggerbank.
En laten we er een boom over opzetten: die boombakken waren een echte sta in de weg. Daar is al heel wat leed van fietsers uit voortgekomen en dat is geen bak. Nu wordt er veel ruimte gegeven aan de voetgangers en het winkelende publiek en hebben de automobilisten echt het gevoel dat ze te gast zijn in een regionaal koopcentrum van allure. Parkeren bij de winkel kan nu en anders kan dat gratis en voor niks in de Koele van Ensing, De Dreef of aan het Julianaplein. Ik hoop van harte dat Ondernemend Vroomshoop deze reanimatie van de Hammerstraat luister gaat bijzetten met een geweldig feestje. Het kan ook zijn dat er eerst door Arjan Berkhof c.s. gewacht wordt op de opknapbeurt van het Julianaplein. Maar toch: laten we de successen vieren als Vroomshopers.
Waar we vroeger een vooral genoeglijke Hammerstraat kenden met de Agio Tips van Jan Schonewille, de Jamin-ijsjes van Kassies, de radio’s van Labrijn, de droge worsten van Gritter, de gloeilampen en grammofoonplaten van Entjes, het snoepgoed van Diek, de tweezitters van Bolhuis, van alles van Meijers Warenhuis en de past u wel of net niet BH’s van Vaartjes, ziet het er nu geheel anders uit. Stilstand is achteruitgang en de dood heerst in stilstaand water. De vooruitgang heeft Vroomshoop in de greep en dat is alleen maar prettig.
We blikten nog even met toch wel enige weemoed  terug op de historie van de middenstanders van weleer, dat geldt ook voor onze kanalen, havens en wiek’n. Mooi dat de kwieke Karel Ekkel, ook letterlijk, een duik in de geschiedenis nam. De karakteristieke schuiven van het Snottergat zijn gered en het Chapeau geldt ook voor het waterschap Regge en Dinkel voor de renovatie van het Zwolsekanaal.
De nog jonge stichting Levend Vroomshoop laat ook steeds meer van zich zien en horen. De belangstelling voor het levend verleden is groot onder onze plaatsgenoten en wat dat betreft is onze nog jonge geschiedenis een pré en dat wordt intensief beleefd.
Ook al is het qua nieuwsgaring komkommertijd, de politiek lijkt ook wel op een snottergat. Sommige politici zijn zo glad, niet te geloven. Ze kronkelen rond als een paling in een emmer met snot. Neem de formatie van het kabinet Paars-Plus, die gedoemd was te mislukken. De achterband van de VVD roert zich geducht en VVD-voorman Mark Rutte kon gewoonweg niet anders dan eieren voor zijn geld te kiezen. Ook blijven de landelijke politici gevoelig voor peilingen en polls en niet alleen zij. Mark Rutte wist al vanaf het begin van deze ontknoping, maar in ieder geval is er dan een ultieme poging gedaan.
Als je geen water bij de wijn wilt doen in een coalitie, eindig je als een snotter op de wal. Een oplossing à la Twenterand, een realistische coalitie van VVD, CDA en PvdA ligt ook in Den Haag niet voor de hand, als aan PvdA-leider  Job Cohen ligt. Dit zijn ware Jobstijdingen in een economisch zware tijd, die om oplossingen schreeuwt.
Dat geldt ook voor onze gemeente Twenterand, waar het nieuwe college heeft afgezien van de voorjaarsnota. Een van de verkiezingsleuzen van Gemeentebelangen was “Minder ambtenaren” en het eindigde uiteindelijk bij de formatie in: ”Meer wethouders”.
Ook het CDA was voor afslanking van het ambtenarenapparaat, maar leverde wel prompt twee eigen wethouders. Ik hoop dat dit niet in de beleidsstukken gaat doorwerken, want hoe je het ook wendt of keert: daarbij zijn dezelfde ambtenaren hard nodig.
Waar voorheen de voorjaarsnota vooral werd benut om beleid te formuleren en de begrotingsvergadering was bedoeld om af te ronden, wordt nu een hete begrotingsvergadering in oktober verwacht. Overweging, beschouwing en reflectie zijn nu eenmaal nodig om goed beleid te maken, waarbij het welzijn van de bevolking leidend moet zijn. Ik ben benieuwd of de nieuwe raad en college dit uitstralen en waar kunnen maken.
Geld volgt beleid, ook als er weinig geld is. Daarbij kunnen we politieke mannetjesputters in de goede zin van het woord wel gebruiken. Als de angst en alleen de boekhouders regeren, gaat het geheid fout. En als het om krachtdadig optreden gaat, kunnen ze nog altijd bij de Vroomshoper Jarno Hams aankloppen. Proficiat: voorde zesde keer de sterkste man van Nederland, we staan als Vroomshoop weer op de kaart. 
   

Reacties:
Ik mis in de winkeliersopsomming,de brillen en juwelen van Schutte en Garage Heikens en volgens mij kon je bij Labrijn ook schoenen kopen, maar dat is lang geleden. Vroomshoop steeds meer opgestuwd in de vaart der volkeren
 
en om het maar even af te maken: de onderbroeken van Henk Bosch, de karbonades van Teunis Veneberg, de stoelen van Adolf Koning, de zolen van Jan de Vries, de apserines van Klaas de Groot, het maatpak van Klunder en de radio's van Entjes.....
 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]