woensdag 19 mei 2010

 

Normaal in Vroomshoop en realistisch Twenterand

De megatenten langs de spoorlijn en de Stobbe zijn weer opgeslagen. Een soort culturele tempel, waarin zaterdag het zoveelste Bosrock-festival weer losbrandt. Dat is nog lang niet alles: op 5 juni is het Normaal in Vroomshoop en er het is ook oerend hard en deurdonderen op de Fet Vout Party. Ook gospelmuziek en de Kidsday ontbreken niet: ons dorp bruist weer volop en bij dit alles geldt: dit is normaal in Vroomshoop.

Deze week is het weer een wandelfeest met de avondvierdaagse. Na het zo onverwachte overlijden van animator Jan Kroeze op 20 december van het vorig jaar hebben zijn vrouw Alie en de kinderen het weer gewoon opgepakt en dat op bewonderswaardige wijze. Dat is de helemaal geest van deze (b)aardige Vroomshoper, die zich liet zien als een echte doener. Denkend aan Jan schiet me een gospel te binnen: Walk in the light”.

Arriva ontfermt zich vanaf eind 2013 over de lijn Almelo-Mariënberg. Nieuwe treinstellen met zelfs eerste klassen en stewards is het lonkend en ronkend toekomstperspectief. En natuurlijke met een betere aansluiting in Mariënberg richting Zwolle en Hardenberg en het verdere hoge Noorden. Op voorhand zijn de protesten niet van de lucht, nu de opstapplaatsen Geerdijk en Daarlerveen lijken te sneuvelen. Dat is helemaal niet zo, maar alleen het idee al. Dan kun je toch beter het station van Vroomshoop sluiten, zo schreef zelfs een uiterst chauvinistische Daarlervener op de site van TC Tubantia. Tja, nu zijn weliswaar spoorwegen over dwarsliggers gebouwd, maar deze volslagen tunnelvisie is echt bedenkelijk.
Zelfs politieke partijen, zoals het CDA en de VVD roepen al moord en brand, voordat er zelfs een rookpluimpje wordt gezien. Puur populisme en stemmingmakerij. En als de aansluitng met Mariënberg nu eens onverhoopt gevaar loopt, dan staan inderdaad Geerdijk en Daarlerveen ter discussie. Per dag stapten in 2009 in Geerdijk 20 reizigers op. Daarlerveen doet het iets beter met 33 reizigers. Goede Middag en Alma, waar hebben we het over? Maar goed, zoals het er nu uitziet blijft niet alles hetzelfde, maar wordt het zelfs beter. Angst is en blijft een slechte raadgever.

Als opa maak je mooiste zaken mee, zoals het slagen van je kleinzoon voor het B-diploma zwemmen. In het overdekte zwembad in Vriezenveen werd het zwemmen er ingestamperd” en onze kleinzoon kan zo door het snottergat. Als beloning kreeg hij van z’n ouders en klein doeltje compleet met net en een “torwand’. Dat is bekend van das Aktuelle Sportstudio en de uitdaging is de bal door zo’n gat te schieten. Natuurlijk moest Voetbal Opa am Ersten schiessen.. Zouden die heldhaftige verhalen over vroeger nog kloppen? Ik begreep dat m’n reputatie op het spel stond en opperste concentratie was geboden. Gelukkig: de bal vloog in het gat, net zoals onze kleinzoon er door gezwommen was. Nu word ik nog niet als een echte oude opa gezien, heeft ook z’n voordelen.

Na dit ludiek privé uitstapje naar de gemeentepolitiek in Vriezenveen, die afgelopen dinsdagavond memorabele momenten beleefde. Gemeentebelangen Twenterand en het CDA Twenterand , door Albert Engels, denkend aan de eerste informatieronde, zelfs als het Sociaal Democratisch Appel betitelt, leverden elk twee wethouders. De portefeuilles van de CDA’ers Johan Oordt (alleen nog ruimtelijke ordening en volkshuisvesting) en Jan Binnenmars (alleen nog zorg en onderwijs) zijn flink gereduceerd en de GBT’ers Roel Koster en André Idzinga krijgen als twee nieuwkomers direct de zwaarste portefeuilles in de maag gespitst, waarbij verkeer, milieu, financiën, sociaal cultureel werk en sport. Dat is bepaald niet realistisch verdeeld. Of is het meer een kwestie van verdeel en heers?
Ineens is daar vertrouwen tussen beide voormalige kemphanen, terwijl Nota Bene CDA-fractieleider Couzijn Bos het realistische coalitieakkoord niet ondertekend heeft. Wel deelde de politiek leider van het CDA opeens complimenten uit aan de nieuwe coalitie en even dacht ik dat er een groene kameleon in de raadszaal verschenen was. Er komen toch vier fulltime wethouders in deze financieel zorgelijke tijden: over voorbeeldfunctie gesproken. De coalitie diende daar ook direct een motie over in, maar bleef uiteraard met lege handen achter.
Het coalitieakkoord is vooralsnog flinterdun en bevat vooral goede voornemens. Het raadsbreed genomen besluit om een atletiekbaan in Vroomshoop te realiseren wordt ineens teruggedraaid en dat geld moet naar de centrumvisie Vroomshoop. Of was daar geen geld voor gereserveerd? Over reserves gesproken: die hadden de oppositiepartij zeker wat de coalitie betreft. Liberaal Trudy van Nederpelt, een van de weinig nog overgebleven Vrooomshoopse raadsleden, voorspelde dat dit verstandhuwelijk niet lang stand zal houden. De tijd zal het leren.
Het lijkt wel zaak voor de coalitiepartijen om met een goed afgewogen programma te komen met vooral concrete uitwerking als het om bezuinigingen gaat. Dan maken ze meer kans op acceptatie en draagvlak.
Hier is heel wat stuurmanskunst voor vereist en ook: overtuigingskracht en besluitvaardigheid. Op 1 juni wordt over realistische Twenterand gedebatteerd en dat wordt en heet avondje met een stadhuis op stelten. Dat geeft niet en dat hoort ook in de politieke arena. Om in de stijl van GBT-leider Albert Engels te blijven: als maar niet op de man wordt gespeeld.

Jammer is en blijft het dat Martha van Abbema van de Christen Unie als de bloem van het college niet meer als zodanig bloeit. De op afstand beste wethouder van het vorige college is tot de raadszetel gedegradeerd. Of gepromoveerd, dat wijst de komende periode uit, wanneer we nog het nodige van de oppositie mogen verwachten. Bij dit alles blijft het advies aan onze bestuurders: doe normaal en wie regeert zal dienen, wie dient regeert.        

Reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]