vrijdag 2 april 2010

 

Tijd om het politieke ei uit te broeden

Wie valt er door de mand? De korfbalvereniging TOP zeker niet. Erevoorzitter Siem Koster, een van de ware pioniers, opende vorige week het tweede clubhuis van TOP, nu op De Bosrand. In de zestig en zeventiger jaren stond er in de buurt van de toenmalige openbare Julianaschool een houten keetje: “de Korf”. Daar waren korfballegendes als Geert Slomp, Siem Koster en Jan Inberg actief. Nu doet Actief me weer denken aan de gelijknamige Rooms-Katholieke korfbalclub, die door gebrek aan leden weer ter ziele ging.
Het mooie van die gemengde sport is dat er niet zelden huwelijken uit voorkwamen en nog steeds voorkomen. Zo werd Weija Huisman aan Siem Koster gekoppeld en zo zijn er tal van andere romantische voorbeelden. Denk ook aan het pure korfbalpaar Jan en Marry Inberg. Eigenlijk ook wel logisch, deze amoureuze ontwikkelingen. Om het in bedekte en wellicht wat cryptische termen te zeggen: wie staat er nu graag voor paal als het om een ontluikende liefde gaat?
In ieder geval heeft TOP al jaren een voorzitter met het hart op de tong. Bertus Boshoeve, inmiddels zestig jaar, is niet weg te branden van De Bosrand. Hoewel, in vroegere jaren deed hij een hartstochtelijk pleidooi om in het dorpscentrum te blijven: “Als we maar niet naar het bos hoeve..”. Boshoeve gaat voor zijn cluppie door het vuur en elke feestelijke gebeurtenis van TOP wordt er door hem wel weer een topsecret onthuld. Nu wil Bertus het vijfde voetbalveld niet aan de oostkant, maar aan de oostkant, omdat hij niet ingesloten wil raken. De parkeerplaats moet maar eens op de schop met extra ruimte voor TOP.
Zo blijft Bertus de Twenterand-bestuurders onvermoeibaar achtervolgen en dat niet zonder succes. De snelle bouw van de prachtige kantine ’t TOPhuus is een bewijs dat Bernard Kobes en de wetsjouwers herkennen dat Boshoeve c.s. hart voor de zaak hebben en dat scoort.

Het einde van zijn relatief korte ad interim periode van Bernard Kobes als burgemeester van Twenterand eindigt nu echt Zal hij ook net als Job Cohen in Amsterdam met een staande ovatie van de raad worden uitgeluid? Zal er ook in Twenterand geen geld zijn om de receptie voor de burgers te betalen? We wachten nog even af. Een dure receptie leidt alleen maar tot een deceptie op de toch al bedreigde begroting en dat geld mag wat mij betreft naar de speeltoestellen van de speeltuin Het Flierpark. Dat mag niet weer een achterstandwijk worden en Jantje Beton moet daar geweerd worden. Kobes kennende zal onze burgervader dit van harte onderschrijven.
De formatie van het nieuwe college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand houdt de gemoederen nog steeds bezig. Informateur Jan op de Weegh had de programma’s vergeleken en kwam tot de conclusie dat Gemeentebelangen Twenterand, Christen Unie en de PvdA het college zouden kunnen vormen. Verbijstering alom bij het CDA Twenterand, dat net als in Tubbergen afgestraft leek te worden door de kiezers als (te veel) een ouderwetse bestuurderspartij.
De handdoek werd echter niet gegooid en de CU-troef Gerjan Smelt werd als medehoeder van het christelijke gedachtegoed ingezet bij dit politieke pokerspel. De constructie van Op de Weegh smolt als sneeuw voor de zon. Fractuurleider Gerjan Smelt beweerde met droge ogen dat de combinatie van zijn CU als coalitiepartner en de CDA als oppositiepartij niet uit is te leggen aan de samenleving. En verder: er was altijd goed samengewerkt met het CDA als stabiele bestuurderspartij. Wat Smelt betreft is naast de CU en het CDA elke partij welkom in het college. Wie weet kan de SGP nog verrassend insteken..
De uitsmijter van Smelt was dat het CDA ervaren bestuurders had en in deze tijd van financiële teruggang van de gemeente is daar nu juist behoefte aan.
Natuurlijk is voor de CU het volste recht om met goede redenen voor het CDA als collegepartner te kiezen.
Maar zeg dat dan direct als de informateur met zijn opdracht begint en gebruik geen drogredenen. Hoezo is het CDA een stabiele bestuurderspartij? Het Vriezenveense smaldeel domineert in het bestuur en in de fractie en dat leidt tot grote onvrede bij met name de Vroomshoopse CDA-achterban.
Prominente (oud)raadsleden van het CDA-bedanken voor de partij. Verder was daar de omstreden procedure om Couzijn Bos tot politiek leider te promoveren en ga zo maar door. Ervaren bestuurders, meneer Smelt? Johan Oordt heeft er net de eerste periode opzitten, evenals CDA-wetsjouwer Jan Binnenmars. Alleen Oordt wordt overigens nog genoemd als potentiële nieuwe wethouder.
Afgezien van haar kwaliteiten is de ervaring van de eigen CU-wetsjouwer Martha van Abbema ook nog beperkt. Verder: is een oppositierol voor het CDA niet uit te leggen aan de samenleving, meneer Smelt? Feiten en cijfers: in 2006 had het CDA Twenterand nog 3926 stemmen meer dan Gemeentebelangen Twenterand. Bij de verkiezingen van 3 maart van dit jaar had Gemeentebelangen Twenterand 465 stemmen meer dan het CDA Twenterand.
Valt dit de samenleving uit te leggen?
Jawel, er is en nieuwe frisse politieke wind gaan waaien, zoals ik vorige week al schreef. Ik doe niet mee aan de complottheorie dat er bij een barbecue van alles is bekokstoofd. Zo uitgekookt zijn de lokale politici ook weer niet. Dat kun je niet met het beroemde en beruchte etentje van Dries van Agt en Hans Wiegel vergelijken, dat is van een heel ander niveau.
Feit is wel dat we met de vorming van de coalitie weer terug bij af zijn. Wie heeft het monopolie? Dat is de samenleving van Twenterand, die belang heeft bij een zo breed mogelijke coalitie om de financiële, maar ook de sociaal-economische problemen gezamenlijk te lijf te gaan. Daarom geen politieke spelletjes meer of ander gekissebis.
Terug naar onderhandelingstafel en over de inhoud spreken, dit in het belang van de burgers van onze gemeente Twenterand.
Open en transparant: de broedende kip gewoon storen en het paasei zo snel mogelijk leggen Gemeentebelangen, CDA en CU. En dan: aan de slag! Prettige Pasen gewenst.

Reacties:
Ja ja Hendrik. Je hebt deels gelijk. Echter op 1 punt dient enige correctie te worden aangebracht.
Verlos ons van het CDA. Die horen na hun faliekant falen in Vroomshoop en Fortwijk niet meer in de Raad thuis. Laat die as-je -blieft erbuiten. Ze hebben genoeg schade aangericht aan onze dorpen en samenleving. Laat genoeg, ook echt genoeg zijn.

Florijntje
 
Ik onderschrijf de mening van Florijntje. Een coalitie met CDA en Gristenunie betekent een gevangenschap voor de grote winnaar Gemeentebelangen. Appie Engels gaat dat nooit doen en gelijk heeft ie. Dat moet Hendrik ook begrijpen. Voor CDA, PVDA en VVD past een grote terughoudendheid en niet te veel praatjes. Bij elkaar hebben ze duizenden stemmen verloren.
 
Nu GB Twenterand het initiatief uit handen geeft kan nu de PvdA garen spinnen in de ontstane situatie was dat niet de partij die vier jaren geleden als de grote winnaar uit de strijd kwam en toen volledig werd afgeserveerd door CDA en CU in de coalitieonderhandelingen. Wellicht kunnen zij nu wel scoren en daar bij de volgende verkiezingen de tol voor betalen, dat is volgens mij het grote risico om met het aangeschoten , misschien beter gezegd afgeschoten CDA in zee te gaan.
 
Ik geniet elke keer van uw stukjes, smeuig geschreven en het leest lekker weg. Ik ben het lang niet altijd eens met uw visie, maar ik hoor graag meningen van andere mensen.

Fantastisch is in ieder geval dat de korfbalclub een mooi onderkomen heeft, dat is in ieder geval winst. Vroomshoop is een mooi dorp met bewogen inwoners. Ga zo door en we komen er wel met zijn allen.
 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]