woensdag 7 april 2010

 

Het wordt de hoogste tijd voor een sterke dorpsraad

Twee (s)lim(m)ericken.

Er was eens een duo in t Vjenne
Dat zich politiek wou verwennen.
Het ging zeer gezwind
-alsook eensgezind –
met hand op één buik aan ’t verkennen.

Jan op de Weegh kon ’t niet waarmaken.
Couzijn en Gerjan deden “zaken”
Is ’t echt zo (slik, slik),
Dat straks – beeld van schrik –
Verliezers mee de dienst uit gaan maken?

De onvervalste soap van de coalitievorming wordt vervolgd. Mooi verwoord door onze dorpsdichter Jan J.D. Lindenhovius uit Den Ham, die geen blad voor de mond neemt. Zo werkt ie als luis in de pels en maar goed dat hij zelf geen informateur is. Dan zijn onherroepelijk zijn dagen geteld. Dat gold ook voor Jan op de Weegh, die geen vertrouwen voelde van het CDA. Couzijn Bos en Johan  Oordt wensten opeens een tweede informateur en dat van CDA-huize. Op de Weegh voelde geen vertrouwen meer en voelde zich ook terecht diep beledigd. Onvermijdelijk gevolg: hij stapte op. Wat een arrogant machtsvertoon, het is toch te gek voor woorden.
De PvdA Twenterand kan de patstelling doorbreken door nu wel als verliezer aan te schuiven bij de Christen Unie en het CDA. De kiezers staan dan mat bij dit schaakspel, waarbij volgens Smelt en Bos de simpele pionnen van Gemeentebelangen Twenterand niks in de melk te brokkelen hebben. Was onze politieke melkboer Henk Middeljans er nog maar. Die zou zeggen “woar ’t op stiet”. Het is een waarheid als een koe dat het handjesklap het wint van eerlijk en transparant onderhandelen over een collegevorming. Politiek Twenterand laat zich van haar slechtste kant zien.
De kiezers worden inderdaad schaakmat gezet. Iedere speler van het kampioensteam van de schaakclub Vroomshoop weet het: in het eindspel zijn de pionnen het belangrijkste. En ook: dat je je hand nooit moet overspelen. Dat het CDA twee wethouders schijnt te claimen valt onder de noemer grootheidswaanzin te rangschikken. Elke verliezer moet eenvoudig z’n plaats kennen en met drie wethouders is de gemeente Twenterand in deze tijd van grote bezuinigingen flink bedeeld.
De praktijk heeft de afgelopen periode uitgewezen dat het met drie wethouders in de gemeente Twenterand ook heel goed uit de voeten kan.

Het huidige demissionaire college past niet alleen op de winkel, maar geeft ook bedrijven de kans. Zoals wegenbouwer en zandboer Roelofs, dat een bruidsschat van miljoenen meekrijgt om een nieuw pand op de hoek van de Marleseweg te situeren. Niks geen zand erover aan de Dorpsstraat, de weg is nu vrij voor de begeerde brede school van Den Ham.
Mooi voor die kern, maar nu de ontwikkelingen in de op een na grootste kern in Twenterand. Vroomshoop dus en ik zet de ontwikkelingen eens op een rijtje. Daar word je niet vrolijk van.
De uiterst trage ontwikkeling van de bouw van woningen in Vroomshoop-Oost, het ontbreken van een brede school en een gezondheidscentrum, knellende onduidelijkheid over het LOG, ontbreken van een rondweg, uiterst trage ontwikkeling van de centrumvisie, inclusief een theater. Het is toch een droevige optelsom.

De politiek bakt er niks van en Vroomshoop komt in een echte achterstandssituatie als het om voorzieningen gaat. t een kater na dat geweldige verjaardagsfeest van vorig jaar.
In de tachtiger jaren overwonnen we de werkloosheid, nu dreigt  er een nieuwe crisis.

De daadkrachtige CDA-wethouder Auke Koops van ’t Jagt leek de kar van de centrumvisie te trekken. Hij was echter al die inspraak zat en mag nu als adviseur van Timmerhuis echt gaan ontwikkelen. Zijn opvolger, de huidige projectwethouder Jan Binnenmars zal ongetwijfeld achter de schermen actief zijn. Maar we zien zo bar weinig daadkracht.
De verpleeghuisbedden zijn inmiddels samen met Vestion Wonen over de Puntbrug getild richting Vroomshoop-Oost.  Een vreemde move, omdat juist de combinatie van het Flierborgh en de  verpleeghuisdependance in het nieuwe centrum zo voor de hand lag.
Het activiteitencentrum inclusief het Twenterand-brede Dokter Oskamtheater bestaat alleen op papier en dat al vele jaren.
Elders in de gemeente Twenterand worden intussen volop snode plannen voor theaterruimtes gesmeed en we worden aan alle kanten ingehaald.
Naar de brede school is slechts gissen, evenals naar het gezondheidscentrum in Vroomshoop.   Zoals iemand het deze week nog plastisch zei: Vroomshoop ligt aan de leste titte.
Dorpsgenoten: het is de hoogste tijd om een daadkrachtige dorpsraad in Vroomshoop op te richten, die werkelijk iets ten goede kan veranderen. Wie pakt de handschoen op? Vroomshopers, aller veengebieden, verenigt u!

Tot slot een dierbare herinnering aan een ons ontvallen geliefde dorpsgenoot, die zich altijd met hart en ziel voor zijn dorp en ook voor andere kernen inzette: Jan Overweg. Zijn onverwacht overlijden op de leeftijd van nog maar 57 jaar wordt pijnlijk gevoeld.
Jan was aimabel, hulpvaardig en ook onverzettelijk als het om het dienen van de medemens in kerk, staat en maatschappij ging.
Als voorzitter van de afdeling Den Ham-Vroomshoop van het CDA straalde Jan Overweg rechtvaardigheid en gezag uit. In het kerkelijk leven had hij binnen de gereformeerde kerk van Vroomshoop ook een voortrekkersrol en dat deed hij met volle overtuiging en in alle bescheidenheid. Jan zette zich tot voor kort ook in voor de realisatie van de klokkenstoel op Dennenhof en dat tekende zijn sociale instelling. Uit alles bleek dat hij een man was met een groot hart en bewogenheid voor de medemens. Laten we hem in dankbaarheid gedenken.       


Reacties:
Volgens Hr Kobes wil men tijdens het college vormend proces in Twenterand geen mededelingen meer doen over de voortgang en de inhoud van de gesprekken.
Florijntje vraagt zich af hoe nu openheid en transparantie van het bestuur gestalte moeten krijgen. Kennelijk mogen de burgers van niets weten nu in achteraf-kamertjes en hokjes van alles wordt bedisseld.
The Attic zong het al zo mooi: zit U hier voor mij, of zit hier voor jij.

Laat het volstrekts duidelijk mogen wezen: we zijn het CDA zat, meer dan zat. Laat die club as-u-blieft buiten de gesprekken. verlos ons van die partij en z'n meer dan schadelijke invloed.
r
Verde had Hr Kobes nog een leuke woordspeling met een hele diepe lading voor ons in petto:
.....Een broedende kip moet je niet storen....

Laten we als burgers van Vroomshoop maar hopen dat Kobes dat niet aan de Fortwijk wil laten plaats vinden....in een mega-supra-giga stal.

Florijntje
 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]