woensdag 14 april 2010

 

Herstel van vertrouwen in de politiek is nodig

Voetbalhooligans, om van te huiveren. En ook: om er snel mee af te werken. Nu moeten 1000 politieagenten volgende week het stadion Feyenoord beveiligen voor de bekerfinale met Ajax. Op een site wensen gekken een herhaling van het bombardement van Rotterdam onder de titel “70 jaar na dato: Bloody Sunday”. Hoe ziek kun je zijn? Deze week stelt een andere idioot vast dat het na de eerste en tweede oorlog het tijd wordt voor de derde wereldoorlog met de eeuwige voetbalrivaal Ajax. Gisteravond werden in Egmond drie stoeptegels tegen de spelersbus van lijstaanvoerder FC Twente gegooid door een aantal vandalen, vermomd met bivakmutsen.  Wonder boven wonder vielen er geen gewonden of zelfs nog erger.
Wie stopt deze waanzin? Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam in ieder geval niet. Weer gaan die gekken van Ajax bij de bekerfinale in de Kuip de beest uithangen en andersom geldt dat ook voor die idioten van Feyenoord, die de Arena willen. Maak geen uitzondering op het besluit om die harde kern te weren uit de stadions, dat lijkt pas verstandig.

Onlangs was ik in White Heart Lane in London, waar de aloude volksclub Tottenham Hospur tegen Portmouth speelde. De supporters zaten gezellig door elkaar en er heerste en heerlijke ouderwetse voetbalsfeer. Natuurlijk: de politie was alert, maar toch. Superstrenge straffen met stadionverboden voor vele jaren voor overtreders, het werkt. Maar ook daar: respect voor de tegenstanders en als er een speler van de tegenstander gewond buiten de lijn wordt gedragen, klinkt er luid applaus van de supporters van beide teams. Zo kan het dus ook.
Een streng en ook rechtvaardig beleid is de enige remedie om aan de volslagen gekte een einde te maken. Natuurlijk: Engelse hooligans misdragen zich ook in het buitenland. Maar ook daar moet paal en perk aan gesteld worden met snoeiharde en ook volstrekt heldere maatregelen, dat lijkt de enige remedie.

Geweld eindigt, waar liefde begint. Maar ook: fatsoen moet je doen en met respect is een wereld te winnen. Over respect gesproken, dat proef ik ook voor het Poolse volk dat zo in rouw is gedompeld dor de vliegramp in Smolensk met het regeringsvliegtuig met 96 slachtoffers. De foto in het dagblad Trouw was veelzeggend: bij de terugkeer van de kist met het ontzielde lichaam van de president Lech Kaczynski knielen de Polen massaal op het vliegveld neer en zijn in gebed verzonken. Wat mij betreft de foto van het jaar. Indrukwekkend hoe de Polen steun zoeken bij elkaar en bij God. Waardig en ingetogen en verbroederend. Zet dit eens af tegen die stompzinnige hooligans, ik bedoel maar.

Over het katholieke geloof gesproken: de St. Willibrord parochie is niet meer. Gelukkig is daar nog wel de geloofsgemeenschap met dezelfde naam, die vrijwel vanaf de geboorte van Vroomshoop haar sporen heeft verdiend. De Sint Marcellinus parochie is door de handtekening van bisschop Eijk van het bisdom Utrecht binnenkort een feit. De fusieparochie is ontstaan uit de zelfstandige parochies in Bornerbroek, Enter, Hellendorn, Nijverdal, Rijssen, Vroomshoop en Wierden. Op het eerste gezicht is Vroomshoop en wat vreemde eend in de bijt. Maar reken erop dat de geloofsgemeenschap Sint. Willibrord zich vast bijt in de eigen identiteit. De rijke geschieden met het Carmelietentrio Tops. Tinselboer en broeder Tommy Groot Zwaaftink, pastor Anton Eidhof en vele anderen en de huidige veerkracht van de parochianen mag vertrouwen blijven geven. Het rijke Roomsche leven bestaat nog steeds met het koor Revival, 60 jaar de Smoezen en Sportlust en andere uitingen. Daar is geen mis bij of juist ook wel. Het gebed vermag veel, denk aan de Polen en in de aanstaande Mariakapel in de kern Geerdijk kan dat volop gedaan worden.

Moed houden dus en dat wil het CDA Twenterand ook. Zelfreflectie is geboden en nu wordt de verkiezingsnederlaag onderzocht. Onderzoekt alles, behoudt het goed, maar streef ook naar het betere. Burgemeester Kobes heeft tot een mediastilte opgeroepen, waar het om de coalitieonderhandelingen gaat. Wel is oud-commissaris der Koningin van Overijssel, Jan Hendrikx opgeroepen om als informateur het ijzer te smeden.
Hendrikx was op 11 april 1990 nog in Vroomshoop om het vredesmonument te onthullen. Vrede en vriendschap, dat hebben we beslist nodig in politiek Twenterand.

Toch houd ik niet van een mediastilte wat de coaliteonderhandelingen betreft. Dat is weinig onthullend. Liever zie ik openbare beraadslagingen in het kader van transparant bestuur, dat we zo nodig zijn iin onze gemeente.
Herstel van vertrouwen in de politiek, dat is de grote opdracht de komende tijd. Er zijn de afgelopen tijd teveel achterkamertjes geweest. Er is teveel over elkaar gesproken en zelfs geoordeeld dan met elkaar in gesprek te gaan.

Als Kobes met zijn mediastilte doelt op de vaak zinloze reacties via internet, zoals bij TC Tubantia,  heeft ie wel gelijk
Ene “Ed” meent mij als Hendrik van der Scholle zelfs op de plaats te moeten zetten en wil onthullen wie ik in het dagelijks leven ben. Afgezien dat zijn verhaal totaal niet klopt, vind ik dit onder de maat. Een columnist brengt geen nieuws, beste Ed, en je snapt blijkbaar niet helemaal goed wat een column is.
Ene Klaas heeft dat wel fijntjes uitgelegd en ene Bas voelt dat ook aan. Inderdaad: een column hoort niet als nieuws op Delta FM gebracht te worden, dat is zeker waar en daar is Scholleproat ook niet voor bedoeld.
Een columnist is hier en daar prikkelend, soms uitvergrotend, dan weer relativerend of met een vleugje humor en onafhankelijk. Helemaal Hendrik dus, die bij de Vroomshoopse brug geniet van het vrije woord, een voorrecht en een verworvenheid van elke democratie. Daarom ook Mr. Ed, laat iedereen in z’n waarde, dat is beter.

Tot slot: een nieuwe Vroomshoopse passantenhaven komt eraan. We zijn allemaal passanten, dus maak ik er geen Punt van.Verdraaid: kan die kleine Puntbrug nu echt niet open? Het blijft zo een vorm van kapitaalvernietiging. Zo gooi je het geld echt in het Zwolsekanaal.     


Reacties:
Wederom een leuke column, jammer dat veel mensen de humor niet begrijpen en niet begrijpen waar een column voor bedoeld is. De behoefte om uw identiteit te kennen voel ik niet, ben ook met u eens dat uw identiteit er niet toe doet. Laat iedereen in zijn waarde, ook de reageerders op tubantia. Politiek moet open en transparant, iedereen mag zijn zegje doen, u mag uw prikkelende columns schrijven en andere mensen hebben het recht om dom te reageren op een krantenartikel.

Zelfs de domste boer kan iets wijs zeggen en de dikste aardappelen heeft hij misschien niet voor niets. Debat is altijd goed, kunnen luisteren is een gave. Positief en met een open geest de wereld verkennen is ook een gave.

Hendrik, doe de brug maar open en laat ons allemaal doorvaren.
 
Beste Hendrik,
in Tubantia 19 september 2009 blz 37 spreekt CDA fractievoorzitter Jan Scholten uit de gemeente Nijverdal en legt uit: hij maakt zich zorgen over de afkalvende waarde die burgers aan democratische processen hechten.

Zou het nu in Twenterand niet precies andersom zijn: Het CDA betichten van een afkalvende waarde die men in die hoek aan democratische processen hecht. Kijk maar eens hoe die partij nu toch nog probeert om koste wat het kost, aan de macht te blijven, terwijl er zoveel mensen aangaven dat ze die partij "zat " zijn.
Wat is Uw mening? Achterkamertjes en media stilte duidt toch op een afnemend democratisch besef?

En hoe moet je anders als burger van vroomshoop de tekenen duiden dat nu ene Hendrickx informateur wordt?

Florijntje
 
Ook op TCtubantia.nl gekeken naar de uitslag van de poll over de samenstelling van de Twenterandse coalitie? Florijntje wel.

De tussenstand:
Alles waar het CDA in zit scoort erg laag.
Me dunkt, dat moet toch ook een teken zijn:
een CDA informateur, een CDA burgemeester en de bevolking die het CDA zat is.....

Hoe duidelijk kunnen we zijn?

Ben benieuwd naar het democratisch gehalte van het CDA. Of zou het "Roode Pluche" toch zo aantrekkelijk zijn en blijven dat alle andere overwegingen er niet meer toe doen.

En wat moeten we als het CDA toch in het college geprutst wordt? Als we door stemmen ze niet kwijt raken, moeten we dan bij de volgende verkiezingen helemaal niet gaan stemmen?

Florijntje.
 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]