woensdag 28 april 2010

 

De broedende kip mag nu gestoord worden.

De mens kan veel, maar lang niet alles. Dat blijkt ook in dit digitale en technologische tijdperk. Of zoals ik meer dan ooit hoorde: De mens wikt en God beschikt. Neem moeder natuur, die zich de afgelopen tijd geducht liet gelden. Door aardbevingen in China en door de gaswolk van de vulkaanuitbarsting van de gletsjer Eyjafjallajökul op IJsland. Ook Birma deelde in de rampspoed en er waren zoveel doden, dat de gebruikelijke ceremonie met gieren achterwege bleef. Gierig was het geenszins en dat klinkt wat morbide. Vanuit hun geloofsovertuiging leggen de inwoners van Birma hun doden op de rotsen, die vervolgens als voedsel dienen voor de gieren. Nu waren er zoveel slachtoffers van de aardbeving, dat in Tibet tot een massale lijkverbranding werd over gegaan. Zo’n ramp bepaalt je toch opeens bij diepgewortelde tradities, waarover onder normale omstandigheden  toch nauwelijks bericht wordt in de vluchtige media.
De gierigheid brengt me op de vulkaanuitbarsting in IJsland. Uw brugwachter behoorde ook tot een van de tallozen, die het vliegtuig niet kon nemen,. In dit geval naar Wenen, maar het was echt niet om te janken. Het ging om een leuk uitje, niet meer en niet minder. Die gaswolk doet me denken aan de vuurkolom bij de berg Horeb bij de Sinaï. Daar verscheen God in een vuurkolom als streng en rechtvaardig. Het is duidelijk dat het gebod “Gij zult niet begeren”ook nu nog geldt. Vanuit IJsland kwam ijskoud een wolk van as en die zorgde ervoor dat de economie zwaar werd getroffen. Zelfs voorzitter Menno Baksteen, voormalige voorzitter van de vliegeniersvereniging wist het zeker: dit valt niet goed bij de luchtreizigers. Er is heel wat afgeklaagd, ook door de ongeduldige KLM-president directeur Peter Hartman Heeft die hart voor de zaak of wil die altijd een snelle doorstart? Safe(Ice)ty First en uiteindelijk waren we weer in de wolken. Toch leert ons dit vulkaanas dat de natuur niet met zich laat spotten.
As het nu nog niet duidelijk is, dan weet ik het niet meer.
Terug naar het vervoer over het water en de passantenhaven krijgt nu gestalte. Er mag helaas heel kort worden aangemeerd in de Separatiepunt dichtbij die vastgeroeste kleine Puntbrug en dat vind ik nou jammer. Geef die pleziervaarders nu rustig gelegenheid om boodschappen te doen in ons onvolprezen winkelcentrum. Het is dan tijd voor showtime bij de beste winkels van Nederland. Een rondwandeling in Vroomshoop brengt deze “kanaalsen” ook bij het nieuwe Jan Jansen plein, dat ter ere van de afscheid nemende brandweerman is onthuld. Jan verdient dat ten volle, want zijn enthousiasme is nog steeds niet te blussen. Bij hem heeft de slang zeker 40 jaar gesproken en dat in zeer positieve zin. Hij liep zich het vuur uit de sloffen, denk aan het brandweermuseum van vorig jaar. Jan Jansen symboliseert zijn oer Hollandse naam: heel gewoon en toch zo bijzonder.
Zulke vrijwilligers vormen de kurken waarop Vroomshoop op drijft, al 150 jaar lang.
Gelukkig is het rondom Koninginnedag en Bevrijdingsdag weer volop feestgedruis in Vroomshoop. De verjongingskuur van het Oranjebestuur pakt goed uit. Op 5 mei krijgen we zelfs Popstarsidool Wesly Klein in de feesttent. En dat allemaal voor niks. Dan wilt ze wel komm’n, placht een oud-bestuurslid van de Oranjevereniging te zeggen. Geef ze eens ongelijk, denk ik dan en het is mooi dat het batig saldo van het volksfeest van vorig jaar zo aangewend wordt.
Bevrijdingsdag wordt sowieso een indrukwekend geheel met het culturele project “Steengoed”op het Vredesplein. Leerlingen van Het Noordik en leerlingen van de Vroomshoopse basisscholen vullen dit op een bijzondere wijze in met waardevolle gedenkstenen, dans en muziek. Kijk, het is toch steengoed hoe onze jeugd met de vrijheid bezig is.

Tja, dan de gemeentepolitiek. De informateur Hendrikx gooit als ouwe rot z’n politieke ervaring in de strijd. Weg met de barbecue-afspraakjes of vage beloftes, die vlees noch vis zijn.
De gemeente Twenterand moet door een goed beleid vlees op de botten houden in deze tijd van krimp en afvallen. Dat vraagt om een zo sterk mogelijke coalitie, die kopen met spijkers kan slaan. Een verstandshuwelijk, zo wordt het beoogde samengaan van Gemeentebelangen en het CDA al genoemd. Liefde voor het welzijn van onze gemeente moet het enige motief zijn. De gedachte om van te voren, ongeacht de verkiezingsuitslag, al een coalitie te smeden Smelt als sneeuw voor de zon. Achterkamertjespolitiek wordt het Bos in gestuurd. Dat werkt niet meer in een open en transparante samenleving.
We hebben nu behoefte aan doorpakken. Er is al te veel tijd verspeeld en de gemeente Twenterand is Nota bene de laatste van de Twentse gemeenten, waar een coalitie wordt gevormd. Om je diep voor te schamen. Nu gaat het erom om met volle kracht vooruit te gaan en het ijzer te smeden, nu het heet is. Daarbij moeten programma’s en moet de politieke wil om er iets van te maken, de doorslag geven. Waar een wil is, is een weg, ook al is het een rondweg. De broedende kip moet nu gestoord worden en eieren leggen en nu snel graag. Wat het college betreft zijn een burgemeester en drie full time wethouders genoeg. Elke partij anderhalf mag ook, als het maar geen half werk wordt.

Reacties:
'Tja Hendrik, CDA en GT samen in het college. Dat mag dan een verstandshuwelijk zijn en misschien wel de minst slechtste variant.

Maar we blijven met een probleem zitten:
Er zijn nu eenmaal heel veel mensen in Vroomshoop die dat CDA niet meer lusten. Er zijn heel veel mensen, waaronder Florijntje die hebben aangegegeven om door middel van stemmen het CDA het dorp uit te gooien. Da's gelukt.

En nu krijgen we via de achterdeur en met een hoop geprutst toch weer die CDAers aan de macht.

Hoezo Democratisch? Hoezo Wil van het volk?
Hoezo Recht en gerechtigheid? Hoezo Normen en Waarden.
Of zou men nu beter kunnen spreken van Normenloos en Waardeloos??

Florijntje maakt hierbij zijn excuses. De kreet Denk na, stem nooit weer CDA was fout.
Voor de komende verkiezingen wordt de kreet:
Denk na, stem nooit weer?
Of is dat te kort door de bocht?

Florijntje
 
OK Florijntje, ik weet hoe je over het CDA denkt, en gelukkig mag iedereen denken en stemmen en spreken, maar in het eind tellen de stemmen... GT en CDA hebben evenveel zetels en kunnen dus samen de meerderheid vormen..... dus democratisch!!!
Dus Florijntje... houd je mening, blijf roepen, maar in de democratie tellen de stemmen! En als je niet stemt, stem je ook!!!!
 
Sinds 1840 ( of daaromtrent meen ik te weten) hebben we in Nederland een beproefd en wijs regerings systeem gekregen.

Nu lijkt het wel dat dat systeem zodanig wordt gebruikt door Politieke Partij-en dat de mening van het gewone volk er steeds minder toe doet. Alleen de cijfertjes gaan besturen en regeren, en dus zit er iets goed fout.

Dat we het CDA "zat" zijn, zou m.i. meer doorslaggevend moeten zijn dan de koele cijfermatige verhoudingen. Of telt alleen de "hang naar de macht"?

Een voorbeeld:
kijk maar eens naar de nazi partij in het Duitsland van de dertiger jaren. Ook die was getalsmatig in de meerderheid, en toch deugde ze niet.

Een Politieke Partij waarvan de exponenten keer op keer de belangen van de Vroomshopers hebben geschaadt en geen religieuze dan wel ethische richting hebben gegeven, hoort volgens Florijntje gewoon niet in het lokale bestuur thuis.
Zeker ook gezien het feit hoe men omging met ons dorp in de verkiezingstijd.
Doodzwijgen was de nog de beste aanduiding daarvoor. Een andere term zou minachting kunnen zijn.

Om nu het CDA weer aan de macht te laten ruiken opgrond van cijfermatige verhoudingen is bepaald niet wijs. Maar dat zullen we , als het huwelijk GT en CDA doorgaat, nog wel merken...


Florijntje
 
Weer een prachtige column Hendrik, gelukkig is er niet alleen Bos in Twenterand en Smelt in het voorjaar het kanaal weer open zodat de schepen(en) voortvarend kunnen doorvaren. Laten we een oranjebitter drinken op het nieuwe college en de koningin, haar (oud)commissaris heeft er ook wel 1 verdiend.
 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]