woensdag 17 maart 2010

 

Kiezen of delen: alle respect voor de dochter van Henk Middeljans

It’s time of political changin’. Hans van Mierlo is niet meer en met hem verdwijnt de vrije wil van de demos, het volk. Invloed van de kiezer gaat natuurlijk veel verder dan een keer per vier jaar bij de verkiezingen een mandaat afgeven. Daar had Van Mierlo een punt. Dan krijg je, wat Karl Marx eens de Verfremdung noemde.
Iets anders is hoe je dan inspraak en medezeggenschap van de burgers organiseert. Zelf geloof ik nog altijd in het gezegde, dat “Inspraak zonder inzicht leidt tot een uitspraak zonder uitzicht”.
Daarom moet de politiek werken een hersteld vertrouwen. Waarom werden de traditionele bestuurderspartijen zo afgestraft bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen? Omdat ze niet echt geïnvesteerd hebben in dat vertrouwen bij hun burgers. Intern gericht zijn schaadt echt en met open vizier naar de burgers gaan scoort gewoon. De sluwe vos Albert Engels van Gemeentebelangen Twenterand heeft begrepen dat je moet zoeken naar het “Gesundes Volksempfinden”, naar wat de mensen in hun eigen leefomgeving bezig houdt. Je bent er niet mee om je te beroepen op onzichtbare Hyve-vriendjes of politieke kopstukken uit Den Haag.
Wat dat betreft heeft de politiek leider Couzijn Bos en zijn campagneteam een afschuwelijke inschattingsfout gemaakt, die een verkiezingsnederlaag inleidde. Neem alleen Vroomshoop, dat “goed” was voor slechts 40% van het aantal CDA-stemmen, dat in 2006 op dezelfde partij in ons kanaaldorp werd uitgebracht.

Je hoopt dat van dergelijke nederlagen geleerd wordt door eens echt in de spiegel te kijken. Zelfreflectie heet zoiets. Toch houd ik mijn hart vast als ik CU-fractieleider Gert Jan Smelt beluister. De Christen Unie Twenterand deed het vooral dankzij de karaktervaste wethouder Martha van Abbema wel goed met een zetel winst. Smelt riep vervolgens dat de deuren van de fractiekamer uitnodigend geopend zijn de komende periode. Op zich niks mis mee, maar toch: ga ook vooral uit dat gemeentehuis en zoek de burgers, bedrijfsleven en organisaties op.
Oud-burgemeester van Groningen en oud-staatssecretaris Jacques Wallage herhaalde het afgelopen zondag nog eens in het opiniërende TV-programma Buitenhof: “Doordat slechts 2 ½ % van de bevolking nog maar georganiseerd is in politieke partijen, is het met de kwaliteit van de volksvertegenwoordigers niet goed gesteld. Dat verklaart ook de crisis bij de politieke partijen”.
Klopt helemaal en in feite moet de opleiding en begeleiding van vooral jongere kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 nu al beginnen.
Margreeth Spang-Middeljans uit Vroomshoop werd zoals verwacht met voorkeursstemmen gekozen. Toch zag ze van een nieuwe raadsperiode binnen de verkleinde PvdA-fractie af ten gunste van Piet Uitslag uit Vriezenveen. Kiezersbedrog? Nee, Margreeth gaf een plausibele verklaring. Gezondheid is nummer 1.,  een noodzakelijke verjonging binnen de fractie is nummer 2. en ten derde:  kandidaat Piet behaalde bijna dezelfde uitslag. Jammer natuurlijk dat deze vrouwelijke telg uit een beroemd socialistisch geslacht als dochter van de onvergetelijke rooie reus Henk Middeljans nu stopt, maar er is respect. Op zich ben ik in principe tegen de automatische toekenning van een lintje, als raadsleden na een aantal jaren stoppen. Ze worden immers keurig betaald voor hun inzet.
Maar toch weet ik dat in dit geval Margreeth naast het raadslidmaatschap veel voor de samenleving heeft gedaan en nog altijd doet: proficiat Margreeth en nog een lang en gelukkig leven gewenst met daarbij veel gezondheid.
Landelijk worden ook indringende keuzes gemaakt. SP-fractieleider Agnes Kant van de SP kon niet uit de schaduw van haar almachtige voorganger Jan Marijnissen  komen en was dichtbij een burn-out. De gedroomde CDA-kroonprins en kilometervreter Emiel Eurlings wil een gezin stichten en meer bij z’n vriendin zijn. Als je de foto van haar ziet, begrijp je wel waarom.
Als klap op de vuurpijl stapt ook PvdA-leider Wouter Bos onverwacht uit de politiek en kiest voor z’n gezin. Job Cohen, de inmiddels afgetreden burgemeester van Amsterdam,  heeft het fatsoen en de moed om Wouter Bos op te volgen. In deze tijd van polarisatie lijkt de komst van bruggenbouwer Cohen een meesterzet. Aan de andere kant gaat het toch niet om een verkiezing van Ïdols en is het toch van groot belang waar de PvdA voor staat.
Premier en CDA-leider Jan Peter Balkenende verlaat het schip der staat niet en dat vind ik dapper. Bij windstil weer is het makkelijk om stuurman te zijn. Popi Jopie Annie Schreijer-Pierik, een danig overschatte regionale politica, die mijn inziens terecht de Tweede Kamer verlaat, verklaart nu ineens dat het tijd is om de CDA-leidsman te vervangen. Dat is toch om te janken zo’n losse flodder van die Schrijer. Als de peilingen er minder goed uitzien, roept ze dit. Had dat dan eerder gezegd, denk ik dan, wat een laffe streek.

Terug naar Twenterand, waar informateur en oud-griffier Jan op de Weegh met een soort van Haarlemmer smeerolie te werk gaat. Mene tekel ufarsin, wie wordt te licht bevonden? Laat de wil van de kiezers doorklinken en  smeedt een breed samengesteld college van burgemeester en wethouders, dat een visie heeft op de gemeente van de (nabije toekomst). Dat betekent een solide financieel fundament en ook een huis,waarin echt geleefd wordt waar het om economie, cultuur, sport en sociale voorzieningen gaat.
Overigens ben ik van mening, dat er ook gelet op het huishoudboekje van de gemeente niet meer dan 3 wethouders moeten komen in het aanstaande college: van Gemeentebelangen, van het CDA en van de Christen Unie. Wie regeert zal dienen, wie dient regeert. Laat dat de oprechte leuze zijn voor de komende vier jaar in de gemeente Twenterand, dat is de wens van uw brugwachter.


Reacties:
Ook nu weer de bekende opmerking: Verlos ons astublieft van dat CDA. Zijn er nu echt geen mogelijkheden om deze partij buiten de deur te houden?
De reden voor deze wens is duidelijk: ze hebben zich niets, maar dan ook letterlijk helemaal niets gelegen laten liggen aan de mening van duizenden inwoners. Ik doel op de handelwijze van bijna alle CDA-ers rond het Burgerinitiatief en het ijzeren heinig doordrukken van een LOG gebied Fortwijk eo tegen beter weten in.

En wat te denken van ene Schreier-Pierik van het CDA. Die draait er de hand niet voor om, om haar eigen baas niet alleen een dolk maar ook nog een klewang en een kris in de rug te steken. Als ze weet wat dat voor wapens zijn. En daarna haar baas, vrijelijk te vergelijken met een "oude jurk".
En dat zou dan een voorbeeld zijn voor een Christelijke Partij? Bah

Ze merkt nog op: De mensen zijn alle toestanden gewoon zat en willen iets anders.
Hoe waar is die opmerking. WE willen iets anders, maar dan wel zonder CDA gechicaneer.
Florijntje
 
Gelukkig komt nu (21 maart 2010) ook Hidde Visser van de PvdA met het voorstel om vooral naar combinaties van partijen te kijken, zonder het CDA.
Bravo, dat ook juist iemand uit de PvdA deze mogelijkheden serieus wil onderzoeken.

Helaas noemt hij nogal wat goede zaken die het vorige bestuur heeft laten uitvoeren. Nu kan dat best waar zijn, maar de vorige club heeft ook enorm veel schade aangericht aan en in onze dorpen.
Dat vergeet Hidde erbij te zeggen. Denk maar eens aan de LOG en bioindustriele problematiek waarin het CDA een nogal bedenkelijke rol heeft gespeeld. Goede buren zijn sindsdien kwade vijanden geworden. En dat alleen door het doordrijven van het CDA om toch vooral slechte plannen uit te voeren.

Kortom, Florijntje is een voorstander van het CDA-LOZE TIJDPERK. Of het dan allemaal goed gaat betwijfel ik, maar beter zo'n kans nemen, dan met het CDA weer in het moeras te zakken.

Bovendien, voor de komende verkiezingen:
DENK NA, STEM NOOIT WEER CDA.

Florijntje
 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]