maandag 1 maart 2010

 

Het gaat in potentie om de daad

We staan aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen van Twenterand. Het CDA gooit van alles in de strijd: zelfs spermarietjes van spermaboer Schipper voor een betere Uitslag. Inderdaad: het gelijknamige Tweede Kamer-lid Sabiene uut de Wieke is niet weg te branden van de regionale pagina’s in de kranten en van het netvlies. Als je niet beter wist, zou je zegen dat zij en niet de Vroomshoopse CDA’er Annie “Kan ie Ribberink in de gemeenteraad moet.
Ja, die spermarietjes van Johannes Schipper zijn toch in wezen zoiets als paarlen voor de zwijnen gooien, ook al gaat het niet over de LOG. In ieder geval goed voor de dekking en dan kun je toch beter voor een andere insteek kiezen, denk ik dan. Dat doet me aan Henk Veurink van de Christen Unie denken. Die beweerde eens tijdens een begrotingsvergadering in de raad, dat de hondenbelasting geen dekkingsmiddel was.
De honden blaffen en de karavaan trekt verder, wordt er eens bij het CDA gezegd. Inderdaad: alsof het Vroomshoopse smaldeel niet gelijk de Titanic naar de bodem zinkt, speelt het orkest van de de Vriezenveense mammoettanker genaamd Couzijn c.s., tegelijkertijd vrolijk verder.  Er speelt wel degelijk iets, nu de voorkeursacties bij het CDA van alle kanten losbarsten. In Den Ham vechten Frank Stolte, Bas Tinselboer en Gerben van der Voet om de gunsten van de kiezers. Is dit poot aanspelen of is het een ander pootje lichten? Deze variant op  Wie van de drie?lijkt op die twee honden die om een been vechten. Den Ham-vraag is natuurlijk: Wie zal er mee weg lopen? Feit is wel dat een tegenvallende uitslag voor het CDA zeker ook voor de Vroomshoopse kandidaten slecht kan uitpakken. Het scenario van het ontbreken van een Vroomshopse CDA-kandidaat in de gemeenteraad dreigt, maar dat heeft toch zeker mijn voorkeur niet. Feit is wel, dat de CDA-verkiezingskaravaan Vroomshoop niet of nauwelijks aandeed en dat lijkt op weinig hoop voor de vromen.
Toch doet CDA-wethouder en nummer 3. op de lijst Jan Binnenmars van zich spreken en dat siert hem. Niet met (b)anale spermarietjes, maar gewoon met aansprekende bestuursdaden. En een ieder weet het: los van alle verkiezingsretoriek gaat het in potentie uiteindelijk altijd nog om de daad.
Een verpleeghuisdependance komt in Vroomshoop Oost en Vroomshoop en omgeving krijgt met de Bovo en de ROC van Twente en het Noordik heus MBO-onderwijs. Zo bouwen we echt aan de toekomst en behalve het hoogste punt, was dit ook een van de hoogtepunten voor Vroomshoop. De Industriekring Vroomshoop en omstreken heeft ook al bij de BOVO-poort aangeklopt met nog meer geїnteresseerde ondernemingen. Dat is mooi, want eenzijdigheid in opleidingen is gelet op de economie levensgevaarlijk.
Wat ook staatsgevaarlijk is, is het onzorgvuldig samenstellen van lijsten van lokale politieke partijen. Ik heb er al eerder tegen gewaarschuwd. Toen de oud-VVD’er Wibe Verboom in een vloek en een zucht Trots op Nederland oprichtte, vreesde ik al het ergste. Inderdaad: dat is uitgekomen. Anton van Wijngaarden (20 jaar jong), stond als nummer 3 op de lijst van TON en blijkt een racist te zijn. Rita Verdonk heeft met weinig trots van hogerhand ingegrepen, waar Verboom het van tevoren met de screening had moeten doen. Iemand die vraagtekens zet bij het waarheidsgehalte van de Holocaust, die moskeeën wil afbranden en voor een blank en rein Nederland gaat, zoals deze Anton van Wijngaarden, moet beginnen met zijn mond te spoelen. Dan vervolgens diepe spijt betuigen en tot gezonde gedachten en daden komen. Er is altijd weer hoop op echt reine gedachten.
Dat zijn vader ook nog zegt dat het een jeugdzonde van zijn zoon was en dat lijsttrekker Wibe Verboom, de naїeveling, had gedacht dat deze Anton (toevallig toch die voornaam)  een streep onder dit verleden zou zetten, het is toch niet te geloven.
Los van deze droevige zaak is het toch ook een geven dat schrikbarend weinig mensen lid zijn van een politieke partij. De kwaliteit holt zo achteruit bij de gemeenteraden. Kan dit systeem nog wel en moet dat niet op de helling? Moeten we niet toe naar een halvering van de gemeenteraden en deze dan laten vullen met welwillende leden van Plaatselijke Belangen, die het welzijn van de burgers voor ogen hebben?
Dan kunnen goede managers als wethouders wel het boodschappenboekje van de gemeenten en de koers voor het heden en de toekomst bepalen. Vakbekwame burgemeesters, nog steeds door de Kroon benoemd, bewaken deze processen en vormen het geweten van de burgers.
Natuurlijk, ik voeg daar onmiddellijk aan toe: de goeie raadsleden en bestuurders  niet te na gesproken. Soms kom ik ze nog tegen, de politici, die gewetensvol dienen en die gezag in plaats van macht en positie belichamen. Laten we zuinig op deze mensen zijn en hen met respect behandelen.
Tot slot: komt er een stemadvies van mijn kant? Nee, daar zijn mijn geachte lezers te mondig voor. Besef dat er kaf onder het koren is en dat er ook onheilig vuur op het altaar is.
Maar besef ook, dat bij niet stemmen invloed verloren wordt. Benut uw stemrecht dus op 3 maart en doe dat met een zuiver hart en dito geweten.
Zeg ook niet altijd dat anderen het verkeerd doen. Blijf ook zelf werken aan samenleving, waarin het goed leven, wonen, werken en recreëren is. Kom dus echt in de stemming, dat voelt altijd goed.



Reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]