dinsdag 23 maart 2010

 

Een frisse wind waait door politiek Twenterand

Vroomshoop bruist en swingt weer als vanouds. Het Podium krijgt een heuse popschool, compleet met opnamestudio’s. Jan-Douwe Kroeske en onze eigen Helmer Koetje, ook een erkend popliefhebber, verzorgen de opening. Oud-Vroomshoper Marco Hovius is weer back in his roots zorgt voor een stevige muziek met de band 16Down. Vroomshoop is zeker niet down onder dat katterige gevoel dat het nieuwe culturele- en sportcentrum alsmaar uitblijft. Rik Pape uit Vriezenveen is een van de stuwende krachten.
Toch mooi: een Pape uut Vjenne, die Vroomshoop op de kaart zet. De andere Papen aan de Geerdijk zijn druk bezig met een Maria kapel en ondanks alle fusies in het bisdom Utrecht blijven ze opbouwend bezig.
Een stiltecentrum, ook een stille wens van de kanaalse dominee Joop Dijkstra, is wel nodig voor de lokale politici om even tot rust en bezinning te komen. Couzijn Bos uit Vriezenveen zie ik er binnenkort ook wel naar toe gaan. Ongelofelijk wat hij als fractuurlijder heeft moeten incasseren in deze woelige tijden. Eerst werd hij door vooral de Vriezenveense achterban op het schild geheven als partijleider om er vervolgens even hard weer af te vallen. Nauwelijks was de dramatische verkiezingsnederlaag achter de kiezen of het CDA Twenterand beet z’n tanden stuk op de coalitieonderhandelingen. Formateur Jan op de Weegh polste zorgvuldig de partijen en gaat vooralsnog met de Christen Unie, Gemeentebelangen Twenterand en heel verassend de Partij van de Arbeid verder praten. Een ware trendbreuk met de politieke geschiedenis van de voormalige gemeenten Den Ham en Vriezenveen en later Twenterand. Altijd was het het CDA, en voorheen de ARP, CHU en KVP die de toon aangaven en de politieke lakens uitdeelden. Zelf was ik de laatste weken van mening dat een echte brede coalitie Gemeentebelangen, CDA en Christen Unie het beste zou zijn, maar nu lijkt het een andere kant op te gaan.
Is dit slecht? Nee, ik geloof dat niet. Boegbeeld wethouder Martha van Abbema van de Christen Unie staat symbool voor die nieuwe politiek. Deze week nog draaide ze er bij de teloorgang van Aktie, een voorheen veelgeprezen reїntegratieproject in Westerhaar, niet omheen. Het was niet goed gegaan, punt uit. Geen excuses of vage smoezen, gewoon de feiten. Alles wordt gedaan om toch de kwetsbare medemens weer perspectief te geven, maar voor de rest: met hernieuwde energie een andere vorm van actie.
Kijk, daar houdt de tegenwoordige mondige mens van. Geen vage beloften, maar gewoon openhartig en eerlijk zeggen waar het op staat. Ik geloof dat deze bestuurdersstijl het wint van de regentenaanpak. No nonsense, waar de vakbondsman Hans Zebel van de PvdA ook een handje van heeft.
In de politiek worden oude rekeningen op enig moment altijd weer vereffend. Vier jaar geleden smeedde informateur Piet Roskam met Auke Koops van ’t Jagt en wijlen Herman Slot als souffleurs op slinkse wijze een coalitie en een college van verliezers. Toen werd de winnaar PvdA “zomaar” buitengesloten.
Nu verliest de PvdA weliswaar, en niet zo’n beetje ook, maar ziet toch weer nieuwe kansen om van verliezer winnaar te worden. Bij monde van een verongelijkte Couzijn Bos voelt nu de CDA Twenterand zich weer buitengesloten, het kan verkeren.
De nieuwe politiek van openheid. Yes, we can! Bij de brug hoorde ik vorige week een vertegenwoordiger van de oude politiek opmerken, dat er toch een manier moest zijn om Gemeentebelangen te elimineren. Kijk, van die achterkamertjes moeten we af. In een buurgemeente als Hardenberg wordt er zelfs in het openbaar onderhandeld over de coalitie- en collegevorming. Kan het transparanter?
De nieuwe geementeraad presenteerde zich deze week voor het eerst met debatten. Dat de vonken eraf vlogen, bepaald niet. Over een enkele in- en uitrit aan de Kroezenhoek in Den Ham bij de rondweg bij Zuidmaten werd een uur geouwe....
De ene zag het te ruim en weer een andere wilde weer kort door de bocht. Bij zo’n vermoeiend debat denk je: waar is hier de nooduitgang?
De windenergie lijkt in de gemeente Twenterand verder weg dan ooit. Maar goed de nieuwe raadsleden zijn zich nog aan het opwarmen. The answer my friend is blowing in the wind, but not in my backyard. Zoals de wind waait, waait mijn rokje of jasje, of zoiets.
Toen besefte ik het ineens: er is werkelijk behoefte aan een frisse wind en als het aan informateur op de Weegh ligt, komt die er ook. Het CDA in de oppositie, het is even wennen. Toch kan dit louterend en zuiverend werken. De tijd zal het leren.

# gepost door Jan Kassies @ 16:56
Reacties:
mooi verhaal weer, u ziet het scherp.
 
en wat nu florijntje....??
 
Gewoon doorgaan...

maar dan wel zonder CDA.

Florijntje
 
Mooi stukkie van Hendrik. Maar Martha van Abbema wordt overschat. Ze is net zo hypocriet gebleken als dictator Gerjan Smelt, tevens kameraad van Couzijn Bos. Ook Martha kiest voor haar eigen belang en het belang van haar collegawethouders. Het belang van de kiezer, dus met Gemeentebelangen Twenterand, negeert zij en haar partij volledig door ten alle tijde in zee te gaan met Bos en consorten. Als CU-stemmer voel ik mij zwaar belazerd door Martha, Gerjan en de rest. Niemand uitsluiten zei men voor de verkiezingen,... en wat doen ze nu via het CDA,... Kotswalgelijke streek.

DE KIEZER IS DE GROTE VERLIEZER
 
Mag ik er op wijzen dat 70% van de stemmers NIET op Gemeentelangen heeft gestemd, en dat 50% van de kiezers sowieso NIET heeft gestemd. Geen enkele partij kan zich dus erop beroepen voor de belangen van DE kiezer te staan. DE kiezer bestaat niet en dus kan DE kiezer ook niet de grote verliezer zijn.
 
Wat nu Florijntje?
Gefeliciteerd, Anoniem, je bent de eerste die Florijntje wat vraagt.

Ik zou, nu de CU opnieuw heeft laten zien dat ze geen eigen verantwoordelijkheid kan en wil dragen en slaafs volgeling wil zijn van het CDA, alleen maar doorgaan met het formateren.

Maar dan wel zonder CDA en CU.

Alles is wat Florijntje betreft goed, mits we maar van dat CDA afkomen....

Maar dat zal niemand verbazen.

Florijntje
 
Elzinga is al goed begonnen in de raad!! Hij heeft zijn eigen belang met Aktie al direct goed neer gezet.Zo hoort het ook. Weg met dat gelul over integriteit. Allemaal oude politiek.De ambtseed stelt toch niks voor? En dat gelul dat Delta FM een propagandazender voor Gemeentebelangen is daar is niks mis mee, daar moet men dan maar aan wennen. In Ruland en Italie is dat toch ook heel gewoon?
 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]