woensdag 3 maart 2010

 

Aardverschuiving in politiek Twenterand

foto: tubantia

- de analyse van de gemeenteraadsverkiezingen in Twenterand van Hendrik van der Scholle -

En the winner is:Gemeentebelangen Twenterand. Dat werd gisteravond de grootste politieke partij in de gemeente Twenterand met 4399 stemmen en 7 zetels. Chapeau Albert Engels en zijn actieve team. De afgelopen jaren was de partij steeds alert als er iets speelde bij de burgers en dat is beloond. In 2006 haalde deze partij nog 1803 stemmen, kun je nagaan. In ieder geval neemt Gemeentebelangen nu het voortouw bij de coalitie-onderhandelingen  en dat is op zich een wereldprestatie op Twenterand-niveau.
De grote verliezer is het CDA, normaal toch altijd veruit de grootste politiek partij. Met name Vroomshoop links (en rechts) laten liggen leidde tot een smadelijke nederlaag. Met de 4064 stemmen nu tegen 5726 stemmen in 2006 werden evenals GB Twenterand ook 7 zetels behaald. In 2000 waren dat nog 11 zetels, dat geeft te denken. De onduidelijke koers rondom de LOG en het bedanken van twee bekende Vroomshoopse fractieleden deden de partij bepaald geen goed. De stemming in Vroomshoop was voor de anders toch zo honkvaste CDA-aanhang tot onder het vriespunt gedaald. Uithuilen en opnieuw beginnen, is het parool van Christen Democraten.
De PvdA presteerde ook zwaar teleurstellend en ver onder de maat met 1665 stemmen, waar dat vier jaar geleden nog op 3104 stemmen uit kwam. Lijsttrekker Hans Zebel deed het goed, maar buiten Vroomshoop en Westerhaar lijkt deze partij weinig geworteld. Onvermijdelijk gevolg; een terugval van 5 naar 4 zetels.
Dan de Christen Unie, die volop profiteerde van het gunstige Van Abbema-effect. De populaire wethouder Martha oet ’n Ham spreekt duidelijk taal en dat wordt gewaardeerd. De CU ging van 21781 naar 2533 stemmen en steeg van 3 naar 4 zetels. Solide en betrouwbaar zijn werd herkend.
De Staatkundige Gereformeerde Partij kon weer op haar trouwe achterban rekenen en behaalde een dikke zetel. De SGP behaalde nu 761 stemmen en dat betekende toch een teruggang met 65 stemmen. Lijsttrekker Bert Engberts, die altijd voor de inhoud gaat,  verdient een compliment voor zijn consistent optreden.
Dan de VVD, die het kanon Chris Walraven tevergeefs in stelling had gebracht. Deze ambitieuze Hammer ondernemer kreeg onevenredig aandacht, waardor met name lijsttrekker Trudy van Nederpelt wat ondersneeuwde. Dat deed de partij bepaald geen goed en 951 stemmen werden behaald, waar dat in 2006 nog als LLT/VVD nog 1731 stemmen waren. De VVD behoort dan ook samen met het CDA en de PvdA tot de grote verliezers.
Dan Trots op Nederland, lijst Rita Verdonk, dat 423 stemmen behaalde. Helemaal niet gek voor een partij, die in elke dagen uit de grond gestampt is door Wibe Verboom en zijn familie. Toch een bewijs dat haastige spoed zelden goed is.
Al met al en politieke aardverschuiving, die nog even luid door zal klinken. Voorspelling voor een nieuw college: burgemeester Visser (dat staat vast) en gelet op de verkiezingsuitslag: 1 wethouder van GB Twenterand (Albert Engels), 1 wethouder van het CDA (Johan Oordt of Jan Binnenmars) en Martha van Abbema als derde wethouder, tevens bruggenbouwer tussen de beide andere kemphanen. Gelet op de weinig florissante financiële situatie de komende jaren voor de gemeente Twenterand lijkt een vierde wethouder uitgesloten.
Laat ik deze analyse, heet van de naald, besluiten met een relativerende opmerking: niet alles is politiek en de politiek is ook niet alles..

Reacties:
De analyse van Hendrik is als gewoonlijk weer messcherp, inderdaad een smadelijke nederlaag voor een aantal partijen, maar goed tellen is niet het sterkste punt van onze analyticus. De verdeling van de zetels is namelijk als volgt:

GBT 7
CDA 7
CU 4
PvdA 3
SGP 1
VVD 1

De privéchauffeur van Hendrik
 
De uitslag is duidelijk.... Gemeentebelangen en CDA elk met 1 wethouder in de regering! De rest is oppositie!
2 wethouders is genoeg.... en de oppositie is niet te klein! goed voor het democratisch gehalte!
 
Zouden GB, PvdA en CU ook samen kunnen werken?

Op die manier houden we het CDA de komende jaren buiten de deur. Dat zou een passende straf zijn voor die club. Die heeft immers met de LOG problematiek erg veel schade aangericht. Na zoveel ellende gesticht te hebben zou dat erg goed zijn voor ons dorp.

Florijntje
 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]