dinsdag 29 december 2009

 

De eeuwige vlam van de volksfeesten en de noaberschap

Dit is alweer de laatste Scholleproat van dit opwindende 150ste jaar van ons geliefde dorp. Ook een historisch jaar, zoals de fototentoonstelling “Nog ien keer terugge kieken’ in de scholengemeenschap Het Noordik duidelijk maakte. Wat is er onvoorstelbaar veel gebeurd in Vroomshoop in 2009, haast teveel om op te noemen. Vroomshopers liepen trots rond bij die tentoonstelling en dat zie je ook niet elke dag. Uitdrukkingen als “saamhorigheid” en zelfbewustzijn” streden om voorrang. De Diamant in Twenterand  flonkerde en glinsterde van alle kanten. Laat ik maar ophouden, want de lofzang van Zacharias past veel beter bij deze kersttijd.
Maar toch, wat hebben we samen genoten van ons volksfeest en een diep buiging naar al die vrijwilligers is op z’n plaats. Het lijkt of we van geen ophouden weten, want op de landbouwgrond van Marinus Nieuwlaar is nu de eerste oudejaarscross uit de historie van Vroomshoop aanstaande. Vier paarden, nee geen peerden van ome Loeks Wolters, moesten eerst wijken, maar die waren niet voor één gat door Vroomshoopse cowboys als Chris van Dalen en René Gerrits te vangen. Vele (Vrooms)hopen getuigden van de aanwezigheid van de edele viervoeters. Het leek even meer op een sprint van Quicksilver S. op Duindigt dan op een motorcross.
Ondernemers als Heun, Roelofs-Timmerhuis en Wardenier houden van een (grond) verzetje en een prachtige crossbaan verrijst op de locatie Vroomshoop-Oost. Harry Middeljans uit Wierden, in het verleden als werkzaam als razende reporters voor de TV-zenders Avro, Veronica, Sport 7 en Eurosport, laat weer van zich horen in Vroomshoop. Ooit was de oudste zoon van de rooie reus, de onvergetelijke Henk Middeljans, een talentvolle wielrenner, die bij de Ronde van Overijssel steevast even aan kop verscheen in Vroomshoop. Harry liet zich inderdaad even van voren zien, maar daar bleef het dan ook vaak bij. In de sportverslaggeving maakte fysiotherapeut Harry furore en het is toch mooi dat hij op de laatste dag van het jubileumjaar van Vroomshoop iets terugdoet voor het dorp waar hij opgroeide. De rooie koontjes van Harry herinneren aan z’n vader, die letterlijk en figuurlijk het nodige in de melk te brokkelen had.

Dan wordt op 31 december 2009 de vlag gestreken bij het feestterrein op de aloude grond van boer Appie Nijboer in Vroomshoop Oost , waar zoveel duizenden, zowel jong als oud, het afgelopen jaar zo’n mooie tijd doorbrachten. Het zal best een weemoedig moment worden, maar tegelijkertijd een ogenblik van voldoening in de wetenschap dat het een ongekend en onvergetelijk topjaar was en dat verschillende evenementen op herhaling gaan. Mooi is ook dat op Oudejaarsdag vrijwilligers van de Oranjevereniging Vroomshoop en de organisatie 150 jaar Vroomshoop als pas gekozen Twenterander van het jaar op pad gaan met 15 fakkels. Die symboliseren de viering van het volksfeest in 2009. De fakkeldragers gaan met de eeuwige brandende vlam van de volksfeesten en de noaberschap richting het tweelingdorp Westerhaar-Vriezenveensewijk. Daar wordt de vlam van 150 jaar Vroomshoop gedoofd en wordt het estafettestokje over gedragen aan de stichting 125 jaar Westerhaar. De Winterspelen in Vancouver moeten nog beginnen, maar hier is in de winterse omstandigheden ook de Olympische gedachte voelbaar: het samen deelnemen is belangrijker dan winnen.
Eind januari 2010 komt het fotoboek “Nog ien keer terugge kieken: 150 jaar Vroomshoop” uit en daar kijken we samen nog naar uit. Eind goed, al goed.

Aan het eind van dit jaar denken we ook aan de kerstgedachten, die Koningin Beatrix ons onlangs toevertrouwde. Word niet anoniem in dit digitale tijdperk, maar toon je op tijd een medemens in een groet, een kaartje, een bemoedigend woord, een hand op de schouder of een arm om iemand heen. We weten van eenzaamheid, van ziekte, van sterfgevallen en dat is vaak zo dichtbij. Als je dat ten diepste beseft, dan is gezondheid iets om te koesteren en ook: je mag delen van je welvaart. Dichtbij en veraf, lokaal en mondiaal is er nog veel te verbeteren en hierbij geldt: “Verbeter de wereld en begin bij jezelf.
Dat lijkt een passende afsluiter van 2009 en een goed voornemen voor het nieuwe jaar.
Het was merakels druk bij de brug dit jaar en veel kwam voorbij. Deze brugwachter houdt van drukte en gezelligheid en daarover had hij niks te klagen. Mijn trouwe lezers wens ik een in alle opzichten gelukkig en voorspoedig 2010 toe. Kom over de brug, want overbruggen is nog altijd het beste.



   

Reacties:
Dank U wel voor de scholleproaties van het afgelopen jaar. Ik geloof best wel dat het druk is geweest an de brugge. De afsluitende tekst is perfect en hoop voor de toekomst......
Het giet Vroomshoop geen brug te ver...
Alsnog de beste wensen en hopelijk een gezond en gelukkig nieuw jaar.
En gewoon blijven opletten en luisteren, dan kunnen wij blijven genieten van de scholleproaties.
Met vriendelijke groet
 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]