woensdag 7 oktober 2009

 

De centrumvisie van Vroomshoop loopt acuut gevaar

De landelijke Bond van Oranjeverenigingen bracht afgelopen zaterdag een vorstelijk bezoek aan Vroomshoop. In ons dorp bent ze gewend te zegg’n woar ’t op stiet. De Oranjegezinde bond wilde niet achterblijven en zo kreeg kroonprins Willem Alexander het advies om te stoppen met de bouw van zijn luxueuze bungalow in het armlastige Mozambique. Oei, dat sloeg in als een bom en op Nova van de NOS werden exclusief beelden getoond vanuit de baptisten kerk in Vroomshoop.
Landelijk Oranje-voorzitter Michiel Zonnevylle hoopte nog zo op een dag vol met wille, maar zijn gepeperde uitspraken dreunen nog na in de regionale en landelijke media. Toch was Vroomshoop goed in beeld en in het nieuws, ook door een perfecte organisatie van dit landelijke congres. Ja, organiseren, gewoon doen, kunnen ze aan ons, Vroomshopers overlaten.
Als gastspreker fungeerde Royality-verslaggever Alex De Vries van De Telegraaf. Hij sprak over het oranjegevoel en noemde politicus Geert Wilders een prominent politicus. Spraakmakend zeker, maar kleurrijk past zeker niet bij hem. Betalen voor een hoofddoekjes-vergunning, je moet toch een klap van de molen hebben gehad om zoiets te verzinnen. Dan wil Wilders weten hoeveel een allochtoon kost. Als dat hem niet wordt verteld, pleegt de minister een misdrijf. Als je nadenkt over wat de kosten van beveiliging van Wilders zelf bedragen en nog iets dieper nadenkt, dan rest er maar één conclusie: door zijn gedwongen isolement kraamt deze man er steeds vreemdere zaken uit. Zijn partij de PVV moet hoognodig “opgedoekt” worden.
Dichter bij huis: in de politieke arena in Vriezenveen stonden begin deze week zowel het activiteitencentrum in Vroomshoop als de bibliotheek in Den Ham op de raadsagenda. De Hammenaren kwamen massaal naar de burcht in Vjenne om een boekje open te doen over hun protestactie. Ze hebben gelijk: niet alleen Vroomshoop moet ontwikkeld worden, er moet ook in Nam gelezen blijven worden om ons bij te houden.
Slechts een handjevol Vroomshoopse belangstellenden was er aanwezig om het debat over de centrumvisie van hun woonplaats aan te horen. Het was verbijsterend en soms ontluisterend wat er te zien en te horen was. Projectwethouder Jan Binnenmars was zelfs dit hoofdpijndossier ontvlucht en verbleef voor de regio Twente in Brussel. Dat is toch niet te geloven en hij verdient zeker geen Brussels lof hiervoor.
Enkele politieke fracties wist nog niet hoe de jaarlijkse tekorten op te hoesten en pleitten nu weer voor weer een andere locatie. Fractieleider Gerjan Smelt van de Christen Unie maakte het helemaal bont door openlijk vraagtekens te blijven stellen en ook nog op te merken dat “we Vroomshoop deze voorziening wel gunnen”. Dat moest er ook nog bijkomen..
Waar een dekking voor de bibliotheektekorten in Den Ham ook voor de CDA-fractie blijkbaar geen enkele probleem vormen, ligt dat voor Vroomshoop ineens heel wat anders. CDA-raadslid Hein Otter ziet nog wel een ontsnappingsroute: financiering vanuit de grote projecten. Laat het maar eens zien bij de aanstaande begrotingsbehandeling!
Alleen Gemeentebelangen Twenterand en de PvdA gaven aan dat die centrumvisie nu eindelijk eens uitgevoerd moet worden en als het kan met de nodige snelheid. Inspreker secretaris Harry ten Brinke van onze Harmonie gaf ook terecht aan dat Vroomshoop deze ontwikkeling nu beslist nodig heeft. Dezelfde bezieling en visie worden echter node gemist bij de meeste raadsleden, waarbij ook Vroomshopers. Daar snap ik geen biet van. Vroomshoop laat dit jaar en ook daarvoor toch zien wat ze op cultureel gebied in haar mars heeft. Dit ongekende feest mag niet met een fikse kater eindigen. Wie trekt het schip van de centrumvisie los?
Zoals waarnemend wethouder Johan Oordt terecht opmerkte: “Dit zijn net kaarten, die met elkaar te maken hebben. Haal je er wat uit het spel, dat gaat het mis”. Dit mag niet als een kaartenhuis in elkaar vallen, daar is Vroomshoop ons te dierbaar voor.
Daarom ook: kom op gemeenteraad van Twenteran. Toon nu daadkracht en kom met en visie over sport en cultuur, een multifunctioneel centrum met een theater, verpleeghuisdependance, een brede school, een gezondheidscentrum en een centralisatie van het winkelbestand. Kom ermee, anders raakt Vroomshoop echt achterop en dooft de diamant in Twenterand wat dit betreft weer langzaam uit. Dat nooit!
En ook: Vroomshopers wordt wakker, neem maar eens een voorbeeld aan de Hammenaren, die voor voorzieningen in hun dorp vechten. De tijd van “Kiek’n wat wördt” is voorbij, het is tijd voor actie!

Reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]