woensdag 14 oktober 2009

 

Blijven hopen op de barmhartige Samaritaan

Eenmaal zing je allemaal hetzelfde liedje: ‘t is de schuld van ‘t kapitaal.
De DSB-bank viel en bij het knippen en het scheren moet je stilzitten. Woekerwinsten waren schering(a) en inslag van A tot en met Z en dat sloeg in als een bom. Natuurlijk wordt meegeleefd met het personeel, dat is de sociale kant van het verhaal. Iedereen heeft het over die arme gedupeerden, maar dupeerden die zichzelf niet in hun hebzucht en hun drang om verder te springen als hun polsstok lang was. Dat is ook de oorzaak van grote recessie in Amerika. Als je hoort dat er provisie werd afgesloten met in sommige gevallen meer dan 70% van de prijs, ja dan besef je hoe verrot dit systeem van koopsommen is. En dat niet alleen, want naast de DSB-bank doen verschillende verzekeringsmaatschappijen en ook andere banken daar nog steeds vrolijk aan mee. Wie stopt deze waanzin en zien we door de bomen het Bos weer?
VVD-topman Rutte haast zich te verklaren dat niet alleen erkende VVD-bonzen als Frank Zalm, Frank de Grave, Robert Linschoten en Ed Nijpels meededen met het grote graaien. Ach, ja de liberalen doen het ook al zo slecht in de polls.
Dalen we af naar de lokale politiek, waar de nieuwe politieke leider Couzijn Bos vol trots in TC Tubantia meldt dat hij via Hyves zoveel vrienden heeft. Cyberfriends, afstandelijker kan het niet en dat schept toch geen enkele breedband. Zijn partij het CDA wordt een echte ouden van dagen partij. Ze willen opa’s realiseren, opvangplaatsen voor ouderen en willen streng toezicht op de Jops met jongeren. De vergrijzing in de huidige fractie met daarbij opa’s betaalt zich uit. Het CDA gaat nu ook achter de wijkbewoners staan, die de komst van enkele jongeren naar de Bussinckhof in Den Ham willen tegenhouden. Als Hammenaren hetzelfde enthousiasme voor opvang van de jeugd zouden opbrengen als voor het open houden van de bibliotheek, ja dan zou de wereld er beter uit zien. Het zegenrijke werk van het Leger des Heils lijkt wat dit betreft niet besteed aan die Hammenaren: eigen volk eerst. Laten we nog hopen op de toepassing van de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan, ook in Nam.

Jammer en eigenlijk zou de nieuwe dorpsraad van Den Ham hier in moeten grijpen en wijzen op meer tolerantie. Anders is niet alleen de Brink overdekt, maar gaat Den Ham met krantenpapier op slot en dat kan toch niet de bedoeling zijn.
Intussen lijken zich zwarte financiële wolken boven de gemeente Twenterand samen te pakken. De bijdragen vanuit het rijk, onder meer versleuteld in het gemeentefonds, worden fors minder. De opbrengsten uit grondaankopen blijven achter bij de verwachtingen. De broekriem moet aangehaald worden en dat vereist visie op een krimpende overheid. En ook vooral actie: meer regeren dan reageren dus, zo redeneert de nationale ombudsman Alex Brunninkmeijer heel terecht. In de gemeente Haarlemmermeer is zelfs al een gemeentelijk crisisteam opgericht hoe dit aan te pakken, kun je nagaan.Wethouder Nobel kent ook niet direct Haarlemmer olie, maar houdt de moed erin: “Zo’n crisis kan eens in de zeven jaren en dat houd je wel scherp”.
Diezelfde scherpte wens ik ons gemeentebestuur toe, nu de beslissing moet vallen over de centrumvisie van Vroomshoop. Inderdaad: regeren is vooruitzien.

We kijken in Vroomshoop ook uit naar de opvoering van de Revue “Van turf naar diamant’ in het volgepakte toekomstige Dr. Oskam-theater in de Stobbe. Dat is cultuur ten top.
Ook de Twentecross van de Otters wordt komend weekend vast een prachtig gebeuren. Blik, stoal en old iezer horen ook bij ons dorp.
Klaas en Niesje Otter en de stem zonder rem staan garant voor een spektakel en echt volksvermaak op de maisstoppels van boer van Haarst aan de Flierdijk. De viering van 150 jaar Vroomshoop racet gewoon door en de vaart zit er nog steeds in. Als we maar ongeschonden de finish halen, dat is de kern van de zaak. Daarom ook politiek Twenterand: laat Vroomshoop niet aanmodderen!

Reacties:
Beste Hendrik,

Ik hoop dat het plaatsen van de foto van Dr. Oskam helpt het toekomstig theater naar hem te noemen. Voorstel: elke keer als het theater wordt genoemd de foto tonen. De aanhouder wint.
Groet Ans
 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]