woensdag 21 oktober 2009

 

Alle Menschen werden Brüder in Vroomshoop

Vroomshoop krijgt z’n piercing-winkel en nog wel in het Hart. Om door een ringetje te halen. Lijkt ze niet zo’n goeie plek, al vind ik andere alternatieven ook niet zo fijn, eerlijk gezegd. Berichten in de pers helpen ook niet altijd en zorgen voor wat weeïge onderbuik gevoelens. Maar goed, je moet ervan houden en ik zie de horlogemaker en juwelier Hendrik Schutte jaren gelden nog z’n eerst pistoolschot lossen.
Ik dacht even aan een neurende vaars van slager Gritter aan de overkant, maar voor zo’n nekschot was de beminnelijke Schutte niet in de wieg gelegd. Toch ging Schutte met de “tied met” en voldeed hij aan de wens van de jeugd om een oorringetje aan te laten brengen. Nee, dat was geen wapen waarmee schutter Makkinga bij de VSV furore maakte. Ik zie “de Makke” nog staan met z’n geweren tijdens weer een bazaar in Irene. Er kwam nog net geen heilssoldaat in het geweer. Schieten en gokken hoorden eigenlijk meer op de kermis thuis dan in Irene, maar geld verzoette veel. Over roeping en ping ping gesproken en behalve kruis was het ook een kwestie van munt, ook al in die tijd.
Het Christelijk gemengd koor Zang en Vriendschap zet samen met de de nog jonge zanggroep Rejoice 150 jaar vroomshoop luister bij. Dit combi-concert wordt volgende week dinsdagavond in de Irenekerk gebracht onder de titel “Classic meets gospel”. De Deutsche Messe van Schubert en Thank you for the music van Abba en gaan hand in hand, mooi toch.
Het slotakkoord van dit concert is wel zeer opmerkelijk.
Hennie Kamp, de (b)aardige tenor van de buurtschap Geerdijk, heeft de 9e symfonie van Ludwig van Beethoven van een mooie tekst voorzien. Ja, er staan tijdens dit jubeljaar van Vroomshoop ware volksdichters op.
Hennie komt uit Haaksbergen en woonde later in Hengelo, voordat hij in Vrooomshoop neerstreek. Hij is niet de enige, die komend uit een andere plaats uiteindelijk z’n thuis en geluk vond in die vreemde smeltkroes, die de ons zo vertrouwde naam Vroomshoop kent. Hennie Kamp is ook actief als tenor bij het dames- en herenkoor in de Wilibrordparochie en was er ook jarenlang voorzitter van. Hennie maakt zich met anderen terecht zorgen over de zichtbare vergrijzing bij Zang en Vriendschap, dat uit 1921 stamt.
Verreweg de oudste zangvereniging in ons dorp en in feite een voorbeeld van een onmisbaar cultureel erfgoed. Dit koor staat bekend om de oratoria en klassieke werken. Die Jahreszeiten en Die Schöpfung van Haydn werden al eens magistraal vertolkt door het koor van dirigent Jaap Neuteboom en wat te denken van Elias van Mendelssohn-Bartholdy en het Requiem en de Krönungsmesse van Mozart.
Voor dit koor moet eigenlijk Die Unvollendete gelden. De zangvereniging van voorman Peter Voogd verdient een reanimatie met vooral tenoren en sopranen. Het christelijk mannenkoor Vroomshoop zit dankzij het megaconcert van de Muzikale Diamant wel in de lift en zo’n vijftien nieuwe leden kwamen onder de vleugel(s) van Gezinus Veldman.
Maar terug naar het meesterwerk van onze Hennie als een loflied aan Vroomshoop. Zang en Vriendschap en “Alle Menschen werden Brüder”, dat kan mooi samen.
Ik eindig met enkele delen uit dit lied, dat als Europees volkslied te boek staat. Het verwoordt de diepe wens van de mens wereldwijd om vrede, harmonie en gerechtigheid. Hennie Kamp heeft dat vertaald naar de bewogen wordingsgeschiedenis van Vroomshoop:

Op het knooppunt van kanalen, ligt een dierbaar stukje grond
Aan het veen met kracht ontworsteld, waar ons dorp Vroomshoop ontstond
Zware tijden, menselijk lijden, lang en hard werken, hand in hand
Niets hield groei en opbloei tegen, diamant in Twenterand.

Honderd vijftig jaar geleden, zochten mensen een bestaan
Door het veen hier af te graven, hoopten ze vooruit te gaan
Alles geven en een kort leven, levenslust was snel opgebrand
Niets hield groei en opbloei tegen, diamant in Twenterand.

Dankbaar zijn we voor dit dorp, door generaties opgebouwd
Door hun voorbeeld na te volgen blijft het allemaal vertrouwd
Jubileren, danken en eren, gaan we nu verder met verstand
Niets houdt onze toekomst tegen, diamant in Twenterand

Reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]