dinsdag 22 september 2009

 

Volgend jaar de laagveengames in Vroomshoop

Als het golft dan golft het goed. Dat nummer van de Dijk wordt komende vrijdag en zaterdag vertolkt door de Muzikale Diamant. Inderdaad: het golft goed in en rondom het kanaal Almelo-De Haandrik. Het jaarprogramma van 150 jaar Vroomshoop vol cultuur, sport en vermaak dendert gewoon door na die onvergetelijke feestweken. Alle lof aan de initiatiefnemer jonge Martijn Grievink, die terugkeert vanuit Nijmegen en achter de groene heuvels van het land van Maas en Waal naar het kanaal in z’n roots Vroomshoop. Martijn prut nog lekker plat en ik kan met hum zegg’n: merakels goed e’doan die expositie in de bibliotheek. Op een schitterende wijze wordt het verleden van Vroomshoop blootgelegd. Een mooie mantelspeld of fibula van 4000 jaar oud is er te bewonderen, evenals vuistbijlen en knuppelpaden. Een dergelijk pad, dat vanaf de zandrug van de Zandstuve richting Sibculo liep, is zelfs terug te vinden op een oude landkaart uit 1850: “Kloosterweg” is op de landkaart gekrabbeld, Betekent dat nou het klooster in Sibculo is weg of gaat het toch over het smalle pad naar het klooster? Fascinerend in de discussie over de betekenis van de hoop der vromen of is dit een vrome hoop voor onze historiekenner Herman Dasselaar?.

Er werd tussen 500 en 1000 jaar al gevaren in Vroomshoop, zo blijkt uit de vondst van een kano. Nee, dat was Foeke Visser niet van de Vroomshoopse haven, dat is nog wat korter geleden. Een gevonden netverzwaarder duidt erop dat er destijds ook tot nut en Ons Genoegen werd gevist in de Linderbeek.
Prachtig allemaal en als het aan mij ligt vieren we volgend jaar 15.000 jaar Vroomshoop, compleet met hamerbijlen, offermessen, knuppelpaden en vuurstenen. De Vroomshoopse laagveen games, of zoiets. Ja, we hebben hier de smaak te pakken en in het veen kijkt men op een turfje niet. Mooi is ook al de lof uit de omliggende plaatsen over het volksfeest 150 jaar Vroomshoop te horen. “Hoe lukt jullie dat toch in Vroomshoop?”, wordt er dan gevraagd. Ik denk dat ik het antwoord wel weet: gewoon doen en dat in dubbele betekenis.

Neem die indrukwekkende muzikale diamant met bijna 200 bassen en tenoren. Natuurlijk hebben wij de mazzel dat een van onze zonen Gezinus Veldman is. Begaafd, inspirerend en een rasmusicus in hart en nieren. Dat megakoor gaat aangenaam verrassen, zeker weten. Het koor uit Vroomshoop en omgeving, maar ook met Vroomshopers van heinde en verre, weet zich gesteund door een aansprekende muzikaal combo, bestaande uit vooral jonge Vroomshopers en oud-Vroomshopers. Zo is de scheurende blues op de gitaar van Anton Bonte te beluisteren naast de zoetgevooiste klanken van de viool van Alexander Vlaar. Inderdaad: het memorandum van een dokter herleeft.
Dat mag toch niemand missen en “Dorp naar mijn hart” van oud-Vroomshooper, de Friese dominee Lubbert Adema wordt vast uit volle borst gezongen als een variant op de Night of the Vroms. De theateractiviteit en de high tea in het Alzheimer café passen ook in het 150-jarig Vroomshoop. Taboes doorbreken, zaken bespreken en er niet omheen draaien, dat past bij onze volksaard. Zo kun je de kwetsbare medemens iets bieden.

Al dan niet bespreekbaar maken, dat gold ook voor de soap van het CDA Twenterand. Het bestuur presenteerde in de Klaampe in Westerhaar met ongepaste trots de nieuwe lijsttrekker Couzijn Bos uit Vriezenveen. De Vroomshoopse fractieleider Henk Nieboer was intussen al afgeserveerd en het bos ingestuurd. Gelukkig lieten de op de vergadering aanwezige Vroomshopers en Hammenaren blijken dat wat hen betreft de tijd van “zwieg’n en joa-knikken” voorbij is. Het konkelfoezen van het CDA-bestuur werd aan de kaak gesteld, dat echter geen duimbreed wilde wijken. Deze kruik uut Vjenne gaat echter ook net zo lang te water tot ie barst, dat heeft de geschiedenis wel geleerd.
Hoogmoed komt vroeger of later altijd voor de val. De staatsgeleerde Thorbecke zei het al: openbaarheid is licht, geheimhouding is duisternis.
Toch kun beter een kaars opsteken dan de duisternis vervloeken, zo leerden de Chinezen ons. Daarom ook: Vroomshoop toont dit jaar aan hoe vitaal ze is. Deze diamant blijft stralen, ook na 150 jaar!

Reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]