woensdag 16 september 2009

 

Een ongekend volksfeest beleeft vele hoogtepunten.

Je leest het in alle kranten: de diamant in Twenterand flonkert van alle kanten.
Ja, je zou er haast dichterlijk en liederlijk van worden. Uw brugwachter zat ook enkele weken net als Jan Kassies ondergedompeld in een warm bad. Net als vrogger in die eenvoudige zinken teil, waarover Marga Kool zo aandoenlijk over vertelde tijdens de bijzonder geslaagde dialectavond “Vroomshoop giet plat”.
Inderdaad: ons dorp ging helemaal plat en uit haar (tent)dak. Terecht stelde Delta FM dat dit het grootste feest aller tijden in een kern van Twenterand was. Het was ook intens en doorleefd. Of zoals in het Willem Alexanderplein te lezen was: ”Een groter en mooier feest is er in Vroomshoop nog nooit geweest”.
Het zwarte gat herrees in het nu welvarende Vroomshoop-Noord, waar ze net niet het schip ingingen of bankroet verklaard werden. Dan de volkswijk de Bijvank, waar de piraten helemaal los gingen of de Margrietstraat, waar Ali Baba en de geest helemaal uit de fles kwamen. Mooi dat deze historische Vroomshoopse buurten zo uitmuntend en ook uitbundig presteerden en prijzen wonnen. Je kwam werkelijk oren en ogen tekort om al die cultuuruitingen te volgen.
Het station van de Nederlandsche Spoorwegen werd van de slopershamer gered en een wissel op de toekomst werd getrokken. Mooi dat Henk en Jaqueline Ezendam daarvoor de Erfgoedprijs kregen. En dan te bedenken dat de vroegere Almeloër Ezendam vroeger nog met een wijde boog om het in zijn ogen gevaarlijke Vroomshoop fietste. Nu woont hij er alweer een hele tijd en voelt de noaberschap en de warmte van de noabers van de Stationslaan. Natuurlijk, om de saamhorigheid ging het ook bij het versieren en het verlichten. Vroomshoop United en het was heel gezellig in de straten en in de buurten. Is er wel genoeg cultuur voor een theater? vroeg ook nog een onnozel iemand. Volgens mij is die persoon ziende blind. Vroomshoop is dit jaar een stralende culturele diamant, waarop we best trots mogen zijn.
Het bronzen kunstwerk “de levende piramide” werd onder massale belangstelling onthuld en symboliseert het op elkaar bouwen, de schouders eronder en elkaar vasthouden van de vijf generaties Vroomshopers. Ook mooi was dat de jeugd en jongeren met house en hardstyle ook uit hun bol konden gaan. Met de boeren rockband Mooi Wark was het “Loat goan” in een bomvolle feesttent en de senioren en de jeugd van de basisscholen beleefden ook mooie evenementen.
Wat de te denken 1000 bezoekers van een interkerkelijke bijenkomst en een volle tent bij 150 jaar Vroomshoopse vrouwen? Het kon niet op, zo leek het wel. Hier praat men over een halve eeuw nog over.
Ja, er is geschiedenis geschreven de afgelopen twee weken en wij mochten daar bij zijn en waren er getuige en/of deelnemer van.
De grote kermis met het reuzenrad, het schitterende vuurwerk en de gigantische ondernemersbeurs boekten ongekende bezoekersrecords, hulde aan de Oranjevereniging Vroomshoop. De grote triatlon van Vroomshoop, de reünie met het historische schouwspel vanuit Den Ham waren ook toppers. Dat ontroert toch wel, dat meedoen van al die Hammenaren. De vroegere strijd om zwembaden en gemeentehuizen is ook geschiedenis geworden. Onze buren oet ’n Ham zingen nu zelfs op het projectkoor de muzikale diamant over mooi Vroomshoop, kun je nagaan!
Dat is toch niet te geloven en dat klinkt heel wat beter dan die valse noot vanuit het CDA in Vriezenveen. “CDA kiest voor Bos”, kopte TC Tubantia en even dacht ik aan een grap met een variant op de landelijke politiek. Toch bleek het zo te zijn en werd door de Vriezenveense hardliners en haviken de Vroomshoopse politicus Henk Nieboer zonder pardon aan de dijk gezet ten faveure van Couzijn Bos uut Vjenne. Ongezond machtsdenken in optima forma. Dan kun je toch beter feestvieren in Vroomshoop, dat is veel gezonder.
Bij dat laatste denken we aan oud-burgemeester Helmer Koetje, die in het nog recente verleden een warm, pleitbezorger van het Vroomshoopse volksfeest was. Hij is nu ernstig ziek.
Bij de triatlon was sportieve Helmer nog een van de deelnemers op de renfiets.
De huidige burgemeester van Hoogeveen wensen we met zijn gezin sterke en beterschap toe. Gezondheid mogen we koesteren, daarbij worden we steeds meer bepaald. Het gezondheidsplein maakte duidelijk dat Vroomshoop een gezondheidscentrum verdient. Politici en gemeentebestuur van Twenterand: Kom op met die centrumvisie, voordat het te laat is.

Reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]