woensdag 22 juli 2009

 

De geest is in de fles en de jenever komt eruit

Nieuwe wijn in ouwe zakken of andersom? De gemeentepolitiek in Twenterand zakt af naar een bedenkelijk NAP: nieuw abominabel peil. PvdA’er Hidde Visser ging eerder als wethouder af door de zijdeur, maar komt terug door de voordeur als raadslid opvolger van Sven Booij. Via uitrangeren meteen weer een wissel op de toekomst met een gewaagde uitspraak van hem: “Ik reken op een hoge positie op de lijst..”
De eerste les van elke leider is dat ie moet kunnen dienen. De ego’s blijven onveranderd groot en de bescheidenheid wordt niet als deugd gezien. De PvdA is met verschillende oudgedienden in de fractie sowieso een seniorenpartij geworden. Waar blijven het frisse rode bloedlichaampjes? Ook de andere partijen moeten naar zichzelf en in de spiegel kijken. Het CDA vergrijst ook al zienderogen en de Gemeenschapspartij teert ook op oudgedienden. Henk Veurink van de Christen Unie is ook niet weg te branden en deze Hammenaar is zelfs op een you tube-uitzending van de installatie van de nieuwe burgemeester Koetje van gemeente Hoogeveen te zien. Daarin verklaart Veurink doodleuk dat Koetje zo goed is geweest voor… Den Ham. Veurink is in ieder geval goed geweest voor Vriezenveen, waar het om de plaats van het gemeentehuis ging in ruil voor voorzieningen in Den Ham.
Ach, dorpspolitiek en een stadhuis op stelten. We verlangen soms weer terug naar de vleespotten van Egypte, naar de Hammer en Vroomshoopse broederstrijd, waar nog leven in de brouwerij zat. Lets’s twist again, like we did in the last century. Bekijk nu eens de websites van de politieke partijen. Gemeentebelangen Twenterand is bij de tijd, dat is bekend. De websites van de andere partij ogen vooral flets, onvolledig en inspiratieloos.
De geest is in de fles en slechts een flitsende verkiezingscampagne kan nog wat kleur geven. Wat Vroomshoop betreft is een centrumpartij met inzet voor onze centrumvisie welkom, al bewaren we aan die benaming slechte herinneringen. Een Duitse kunstenaar maakt een omstreden persiflage op de nazi’s en brengt een tuinkabouter met een Hitlergroet op de markt. Volgens mij leidt hij de rechter om de tuin en ik vind het maar niks, de groeten.
Over mini gesproken: met m’n vrouw vertoefde ik onlangs een weekje in Den Haag, waar Madurodam nog steeds fascineert. Wat ik miste was de grote Puntbrug, die zou daar niet misstaan in dit jubeljaar. Punt uit.
Mooi is altijd als je plaatsgenoten tegen komt. “Hey, ook een Vroomshoper” wordt er dan opeens in de drukke Hofstad tegen mij geroepen. Mooi toch, dat we elkaar steeds weer herkennen, waar ook ter wereld.Dat staat in schril contrast met die hoge mensen flats in Den Haag.
Maar goed, alles went, maar de brievenbussen van die flats vertellen hun eigen verhaal. De stickers met “Nee’ en nog eens “Nee” op de brievenbussen duiden op een desinteresse in de samenleving.
Daar geen volksfeesten, zoals in Vrooomshoop en daar geen versierde en verlichte straten. Het recordaantal van 55 in ons dorp doet verlangen naar de septemberdagen en –avonden in ons geliefde Kanaaldorp. We drinken er een of meer op en denken terug aan de tijd van armoede, achterdocht en jenever. In de beginjaren was er in het 200-jarige Dedemsvaart een inhaalrace tegen de armoede en ellende van 40 liter jenever per persoon per jaar. Dat vertelde oud-Vroomshooper Bert Meulman, nu burgemeester van Hardenberg, aan de Voart. De jenever maakte de door werk stram geworden lichamen weer wat soepeler, wil Meulman doen geloven. In ieder geval kwam er meer warmte vrij, dat is wel zeker. Mooi dat er weer jenever wordt gemaakt en verkocht aan de Tonnendijk in ons als vanouds innemende Vroomshoop. En dat we samen de crisis te lijf gaan door ook in vertrouwen en ondernemerszin te investeren. Dat lijkt me beter dat weer terug te blikken op de recordcijfers van de werkloosheid begin jaren tachtig, zoals deze week in de krant.

Reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]