dinsdag 23 juni 2009

 

Een bewogen week met hart voor de ander

Mijn vurige wens is direct verhoord: de eieren zijn uitgebroed. De centrumvisie van Vroomshoop krijgt een forse impuls. Een heus theater komt er en de gebruikers van het MCC kunnen overstappen naar het nieuwe activiteitencentrum. Mijn wens is dat dat in Harmonie gaat, want dat heeft Vroomshoop nodig. Het nieuwe Oskam-theater wordt op de plaats de huidige sporthal De Stobbe gebouwd. Totale kosten van het activiteitencentrum zijn 6,4 miljoen Euro.Gemeente, haal die investering maar naar voren, er moet juist nu worden gebouwd. Ontslagen dreigen in de bouwsector en wat is er dan beter het lokale bedrijfsleven deze megaklus te gunnen.

Eindelijk krijgt Vroomshoop waar het recht op heeft! Het theater komt er en de nieuwe theaterschool ook, dat is klasse. De stichting welzijn Twenterand mag eindelijk uitzien naar een eigentijdse huisvesting. Dit jubeljaar bewijst dat cultuur in ons dorp bruist als nooit tevoren. De brede school (kennie die?) er nog achter en bij het Flierborgh een verpleegdependance, compleet met een gezondheidscentrum. Zo worden we weer een kern om ook qua voorzieningen “U” tegen te zeggen. De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan, dus laten we de politiek maar op het spek binden.

We kenden een bewogen week. Eerst overleed Piet van Bunnik door een dodelijk ongeval met z’n motor. Piet, voormalig zeer actief secretaris van de Wielerclub Vroomshoop, was ook een van de voorrijders van de Monopolytocht voor Kika. Dat gaf de tocht een extra emotionele lading en dan is het bewonderenswaardig dat de 26 pedaalridders toch die tocht van 500 kilometer volbrachten.. Hulde ook aan Dick en Marijke Kremer en aan al die vrijwilligers, die hun helden op morele en op andere wijze steunden. Gewoon aanpakken en niet zeuren, dat is Vroomshoop ten voeten uit.

Dan die doorleefde aankomst in Ons Dorp en de slotavond met oud-Wereld- en Olympisch kampioen Hennie Kuiper. Toen Monopoly startte voorspelde de bankier zo’n tien mille. Uiteindelijk stond er meer dan 44.000 Euro op de kilometerteller. De toerfiets, waarop Helmer Koetje de laatste kilometers meereed, werd per opbod verkocht door Wim Bremmer. De stem zonder rem uit Hoge Hexel kreeg een bod van maar liefst Euro. Geert Alfing oet ’n Ham werd door alle aanwezige Vromshoopers luid toegejuicht. Geert heeft zelf ondervonden wat kanker in je leven betekent. Hartverwarmend toch, dat mensen zich zo voor de ander, in dit geval voor zieke kinderen, inzetten. Petje af voor de organisatoren van deze onvergetelijke Monopolytocht. Vroomshoop kan oneindig veel meer dan feest vieren, dat bewijs is geleverd.

Daar word je warm van en datzelfde geldt voor de prima wijze waarop Vroomshoopse Boys en Sportlust “even” de jubileumwedstrijd tegen FC Twente organiseerden. Gerben Mooibroek, ja weer oet ’n Ham, scoorde de dik verdiende eretreffer op De Boshoek. De rommelmarkt van TOP ging gewoon door en die goede afstemming tussen de Bosrandgebruikers was er ook. Mooi dat Bertus Boshoeve c.s. nu een nieuw eigen home krijgen. Dat betekent ook dat ze nu definitief niet terug keren naar het straks volgebouwde centrum, waar Bertus eerst altijd riep: ”Als we maar niet naar het bos hoeve..”.

Vroomshoop rommelde op en binnenkort is ook Helmer Koetje verdwenen van het toneel, Volgende week maandag neemt hij na acht jaar afscheid en zoals in de uitnodiging voor de afscheidsbijeenkomst te lezen staat: “een gedreven, bevlogen en eigenzinnige burgemeester”.

De verkoop van z’n fiets was al een voorbode van z’n vertrek. Wat Twenterand betreft: Kuitenbijter Helmer Koetje zit straks niet meer in het zadel, hanteert niet meer de versnelling of knijpt soms in de remmen. Overstuur zijn past niet bij z’n nuchtere karakter, dat is duidelijk geworden.

Wat bij hem past is bij tegenwind blijven fietsen en het einddoel voor ogen houden. Nu is Hoogeveen de volgende pleisterplaats, waar hij van (veen) wal kan steken. Helmer Koetje, het ga je goed: adieu, ajuus. Eén ding is zeker: Vroomshoop zul je nooit vergeten, in nog geen 150 jaar!

Reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]