dinsdag 30 juni 2009

 

De cirkel is rond voor Bernard Kobes.



Een kordon beveiligingsmensen en de politie werden afgelopen dinsdagavond bij de raadszaal, de burcht in Vjenne ingezet.. Het moet toch niet gekker worden. Het ging om de varkens, maar dit is toch bij de wilde zwijnen af.
We verliezen ons hoofd, net als koning Badu Bonsu uit Ghana.
Het hoofd dobberde vanaf 1838 op sterk water in het anatomisch museum in Leiden en wordt nu uitgeleverd door de Nederlandse autoriteiten. De ministers Ronald Plasterk en Maxime Verhagen willen van dit hoofdpijn-dossier af. Immers: het waren onze voorouders, die de wrede tiran Badu Bonsu ophingen. Er is soms geen touw meer aan vast te knopen.
Terug naar de zwijnenstal van dinsdagavond. De Christen Unie en het CDA zijn na veel wikken en wegen nu “opeens” voor de nuloptie. Het oordeel van professor Koeman over de varkens kan naar de prullenmand. Knikkende knieën en verkiezingskoorts, het is werkelijk bij de wilde konijnen af. Waarom niet eerder deze koers bepaald? Ik kan er met mijn hoofd niet bij.
Maar goed, gelukkig heet ik geen Badu Bonsu, maar heel eenvoudig Hendrik van der Scholle.
Vroomshoop is gewoon en bijzonder. We hadden direct net na de gemeentelijke herindeling een tijdje drie burgemeesters in ons midden wonen. Bert Meulman, z’n achterneef Helmer Koetje en Bernard Kobes. Meulman en Kobes verhuisden uiteindelijk naar Heemse en Enter en Koetje blijft tot z’n vertrek naar Hoogeveen een echte Vroomshoper. Kobes stopt binnenkort als burgemeester van Wierden en wordt waarnemend burgemeester van …Twenterand.

Inderdaad, de cirkel is rond voor Bernard. Jammer, dat ie niet iets eerder kwam. Hadden we vast de Vuelta in het 150-jarige Vroomshoop gehad. Kobes kan mooi in de traditie van zijn vrouw de grote feesten in Vroomshoop als burgemeester bijwonen. De naam Boes is nu eenmaal historisch met de Oranjevereniging Vroomshoop verbonden.
Het afscheid van burgemeester Koetje was even hilarisch vanwege de Grolsch-vrachtwagen die voor iedereen zichtbaar achter de raadszaal langsreed, net toen wethouder en loco-burgemeester Jan Binnenmars met z’n toespraak begon. Dat vond ik zo mooi en wat mij betreft kon dat helemaal door de beugel. Wein, weib und gesang, ach het paste toch ook bij rockin’ Koetje.
Helmer opende vlotjes Rockin’ Harmony en voerde nog net niet de moonwalk van de gevallen king of pop Michael Jackson op. Kroegbaas Dicky Kremer werd toegejuicht, toen hij “We beginnen pas” van de Dijk zong. Ja, het kwam inderdaad terecht. Prachtige kerel, die Dick, die samen met zijn Marijke en de vele vrijwilligers voor onvergetelijke weken en ook voor kippenvel zorgde, zoals bij de Kika-actie. Hartverwarmend en datzelfde gevoel krijg je ook bij de sportdagen, waar Vroomshoop in en rondom De Zandstuve op ongekende wijze in beweging kwam.
Voeg daarbij de PKdag en de vlootdagen van aanstaande weekend en we beseffen dat ons Kanaaldorp best uniek is. We werken samen naar de finale toe van een tot nu toe bijzonder geslaagd jubileumjaar 2009.
Onze geachte noabers van Westerhaar-Vriezenveensewijk krijgen in navolging van de Diamant in Twenterand nu ook 25.000 Euro. Dat is 5.000 Euro minder en de Gemeenschapspartij met de wortels in de Wieke wil even het naadje van de kous weten. Het college van B&W antwoordt Engels c.s. dat dit verschil onder meer met het aantal bestaansjaren te maken heeft. Hoe bestaat het? Die wat merkwaardige redeneertrant volgend heeft Vriezenveen met het 650 jarig bestaan recht op 130.000 Euro, zo wordt op Delta FM vastgesteld. Wie kan hier met z’n hoofd nog bij? Badu Bonsu in ieder geval niet.

Het lijkt wel op onderbroekenlol van Tilanus. Mijn advies is om die onzalige gedachte op sterk water te zetten en na 200 jaar weer naar het Manitobaplein in Vjenne over te brengen. En over enkele jaren lekker feest vieren onder de titel “Vjenne neugt oe”. Dat gaat vast lukken en Vroomshoop geeft dit jaar het goede voorbeeld, toch?

Labels: , ,


Reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]